Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Kuracia rolka plnená kozím syrom, sušenými paradajkami a bazalkou - RECEPT a tip na víno
Keďže vonku máme leto v plnom prúde, s Lenkou pokračujeme v príprave ľahkých letných jedál. Dnes to bude plnená kuracia rolka s omáčkou zo sušených paradajok a tarhoňou a k nej som pre vás vybrala biele víno z vinárstva Rothschild.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Kuracia rolka plnená kozím syrom, sušenými paradajkami a bazalkou podávaná s tarhoňou a s omáčkou so sušených paradajok
Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií: 2 ks
Postup
1. Sušené paradajky 5 ks a bazalku nakrájame na malé kúsky spolu s kozím syrom, okoreníme s čiernym korením spolu všetko v miske dobre premiešame.
2. Kuracie prsia umyjeme, vysušíme papierovou utierkou a pozdĺžne rozrežeme.
3. Následne ich jemne naklepeme asi na hrúbku 1-1,5 cm okoreníme, osolíme z oboch strán.
4. Do stredu položíme zmes syra, sušených paradajok s bazalkou, zrolujeme a uzavrieme špáradlom.
5. Na panvici na rozpálenom oleji rolky sprudka osmažíme, po 4 minútach zalejeme s vodou a necháme 15 minút dusiť.
Omáčka so sušených paradajok
Paradajky nakrájame na tenké pásiky na rozohriatej panvici chvíľu restujeme. Keď budeme cítiť vôňu, pridáme smotanu a necháme zovrieť a nakoniec primiešame syr Grana Padano. Chvíľu spolu povaríme a s ponorným mixérom rozmixujeme.
Príprava tarhone
V hrnci si necháme rozhorúčiť trochu olivového oleja a pridáme 1 šálku tarhone, každú minútu premiešame a po 5 minútach zalejeme horúcou vodou z kanvice 1cm nad tarhoňou, znížime teplotu na minimum a dusíme pod pokrievkou 10 minút, resp. pokým sa voda nevyparí.
Sevírovanie
Z rolád vytiahneme špáradlá a nakrájame ich na kolieska, polejeme omáčkou a podávame s tarhoňou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Kuracie mäso je veľmi populárne a existuje veľmi veľa receptov, akým spôsobom ho pripraviť alebo naplniť. K plnenej kuracej rolke s kozím syrom, sušenými paradajkami a bazalkou podávanej s tarhoňou a omáčkou zo sušených rajčín som vybrala biele víno z Francúzska z oblasti Bordeaux z vinárstva Rothschild. Chardonnay s jemne ovocno krémovou štruktúrou a sviežou kyselinkou ideálne doplní tento letný pokrm.
Odporúčanie someliérky:
Rothschild Pays d'Oc Varietals Chardonnay 2019
Biele víno - suché - Francúzsko - Chardonnay
Slamovo žltá farba vína. Vôňa je intenzívna a komplexná s jemnou stopou broskýň a kvetov s tónmi praženými mandlí a orechov. Chuť je živá a svieža, ponúka množstvo bieleho ovocia sprevádzané chlebovou kôrkou v závere. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Rothschild
Mouton Cadet je populárnou značkou pre cenovo atraktívne vína z oblasti Bordeaux. Vznikla v prvej polovici 20. storočia ako reakcia na sériu komplikovaných ročníkov, ktoré sa nemohli predávať ako prvé víno. Otcom myšlienky bol Baron Philippe de Rothschild. Víno sa vyrába z hrozna, ktoré pochádza z celej oblasti Bordeaux. V súčasnosti sa považuje za najúspešnejšiu značku v tejto oblasti. Celosvetovo sa predá približne 15 mil. fliaš ročne.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





