Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
(NE)ZNÁME odrody zo Sicílie
Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori, kde sa hrozno pestuje už viac 2500 rokov. Tento krásny ostrov má veľké množstvo viníc, nádherné barokové budovy, fusion jedlo spojené s vínom. Jedinečný terroir ostrova (pôdy bohaté na minerály, zvlnené kopce a stredomorské podnebie) z neho robí ideálne prostredie na pestovanie olivovníkov, citrusových plodov a čo je najdôležitejšie, viniča.
BLOG: Planeta je cesta cez Sicíliu
Najznámejšou pôvodnou odrodou je Nero d'Avola. Medzi ďalšie zaujímavé odrody pestované na Sicílii patria: Frappato, Nerello Mascalese, Nocera, Nerello Cappuccio, Carricante, Catarratto, Grillo, Inzolia, Grecanico. Pozrieť portfólio vinárstva Planeta.
História vinárstva Planeta
Sicília bola jedným z prvých talianskych regiónov, ktoré sa venovali pestovaniu hrozna a výrobe vína. Podľa povesti priniesol Dionýzos (starogrécky boh vína, vinárstva, pestovania hrozna, plodnosti, divadla a náboženskej extázy) na Sicíliu radosť a víno. Faktom je, že víno sa na Sicílii vyrába už tisíce rokov.
Existujú dôkazy, že mykénski obchodníci už okolo roku 1 500 pred naším letopočtom pestovali hrozno na Liparskych ostrovoch. Keď sa Gréci v 8. storočí usadili na Sicílii, nemohli zostať bez „oinos“, a preto priviezli ďalšie odrody viniča. Až do 50. rokov 20. storočia vyvážali sicílske víno do Francúzska a severného Talianska.


Poklad zo Sicílie
Vinohradníctvo sa z 80% koncentruje v provinciách Trapani, Agrigento a Palermo. Provincia Trapani predstavuje viac ako 50 % z celkovej produkcie.
Jediným sicílskym vínom DOCG je Cerasuolo di Vittoria vyrobené v oblasti Ragusa s odrodami viniča Nero d’Avola a Frappato. Nero d’Avola bojovala proti fenoménu medzinárodných odrôd a stala sa sicílskym symbolom. Rastie na vulkanických svahoch sopky Etna.
Výborne odráža terroir a ponúka svieže červené vína s ovocnými a bylinkovými tónmi, vynikajúcou mineralitou a zemitou nuansou. Nero d Avola tiež nazývaná Calabrese je najrozšírenejšia modrá odroda na ostrove a zaberá 18% vysadených viníc. Patrí medzi najstaršie pôvodné sicílske odrody.
S odrodou Frappato sa najčastejšie stretnete ako súčasť vín Cerasuolo di Vittoria, ktoré pozostáva z 30 - 50% odrody Frappato a 50 - 70% Nero d'Avola. Talianska štúdia zverejnená v roku 2008 s použitím typizácie DNA ukázala úzky genetický vzťah medzi Sangiovese a odrodou Frappato. Má ľahké telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Nocera sa pestuje na iba niekoľkých hektároch v provincii Messina s výhľadom na more a má historický význam.
Nerello Mascalese je považované za najuznávanejšiu sicílsku odrodu, hoci po celé storočia žila v tieni Nero d’Avola. Nerello Mascalese, ktorá je ľahko zamieňaná s Nerello Cappuccino, jeho blízkym genetickým bratrancom, je najrozšírenejšou z nich. Názov tejto odrody pochádza z Mascali Plain a pestuje sa v talianskej provincii Messina najmenej 200 rokov. Dnes sa pestuje na celej Sicílii, ako aj na svahoch sopky Etna. Z tohto dôvodu sa Nerello Mascalese niekedy oslavuje ako „hrozno sopky“.

Provincie Trapani a Palermo produkujú tri vína DOC (Appelation of Controlled Origin): Alcamo, Marsala a Contessa Entellina. Marsala, najslávnejšie prvé víno s označením DOC. Rovnako ako jej sestry Portské a Sherry, aj Marsala je fortifikované víno s obsahom alkoholu okolo dvadsať percent. Zvyčajne sa vyrába z pôvodných odrôd Grillo, Catarratto alebo Inzolia.
Len málokto vie, že Sicília ponúka skvelé biele vína. Ak odroda Grillo, známa ako Riddu a Rossese Bianco, zostane visieť na viniči dlhšie, dosiahne vyššiu hladinu cukru, čo z nej robí ideálnu odrodu na výrobu fortifikovaných vín. Grillo sa dnes na ostrove pestuje približne na 5 000 hektárov. Najmä malí výrobcovia zameraní na ekologické poľnohospodárstvo nechávajú Grillo dlhšie v kontakte so šupkou a tým získavajú bohaté, komplexné vína, ktoré sa snažia zachytiť samotnú podstatu terroiru, ktorú kedysi stelesňovala stará škola „vino di casa“.
Carricante je stará biela odroda pochádzajúca z východnej Sicílie. Predpokladá sa, že na sopečných svahoch Etny rastie najmenej tisíc rokov. Na ostrove sa nachádza asi 200 hektárov výsadby. Odroda je známa pre svoju výraznú aciditu a mineralitu. Najlepšie vína pochádzajú zo sopečných pôd vo vysokej nadmorskej výške (vinice Etny sa rozprestierajú až do výšky 1 200 metrov). Carricante dodáva vínu jemnosť, často sa používa v zmesiach s Catarratto, Ansonica, Minnella ale aj napríklad Nerello Mascalese.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


