Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Letné novinky zo Slovenska
Toto leto je plné novinek, ktoré si u nás môžete vychutnať. Pokiaľ milujete letné bublinky, vyskúšajte ovocné perlivé vína Miluron.
Zo svetoznámej tokajskej oblasti prichádza výnimočná novinka Cassavita, ktorá má typickú chuť odrody Furmint.
Vinárstvo Miluron
Miluron je slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín. Ovocné vína sú samostatná kategória, na trhu ešte stále veľmi nepoznaná.
Letné ovocné bublinky
Edícia Summer Bubbles predstavuje moderné, svieže a prijemné ovocné vína s jemnými bublinkami a nižším obsahom alkoholu.
V ponuke budú i mimo letných mesiacov. Vinárstvo vsadilo na tri overené chute a to višňa, jablko/baza a malina. Trio ovocných sýtených vín si môžete vychutnať vychladené s ľadom a doplniť čerstvým ovocím.
Chateau GRAND BARI pôsobi v Tokajskej oblasti v obci Veľká Bara. Obhospodaruje približne 60 ha viníc. Víno vyrába výhradne z hrozna z vlastných vinohradov, aby bola zachovaná kontinuita terroir. Snahou je vyrábať špičkové vína z produkcie ekologického vinárstva pre najnáročnejších milovníkov vína.
Cassavita z Tokaja
Víno CASSAVITA vzniklo s cieľom návratu tradície zo 14. storočia, keď Košice mali monopol obchodu s vínom. Neskôr v 16.stor mali Košice už vlastné vinice v Tokaji. Preto sme sa vinárstvo Grand Bari rozhodlo prinavrátiť túto tradíciu a symbolicky odovzdať mestu 1 hektár viníc.
Z tejto vinice vyrobili víno CASSAVITA, s ktorým sa začína písať nová kapitola Košického vína. Jedno euro z predaja každej gľaše tohto vína mimo objemu určeného pre mesto Košice bude odovzdané na obnovu mestskej kultúrnej pamiatky.
Víno Cassavita je vyrobené z odrody Furmint z vinohradu mesta Košice v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Biele polosladké víno s atraktívnou ovocno kvetinovou vôňou. Sladšia ovocná chuť záhradného ovocia so stredne dlhým harmonickým záverom. Kúpou vína prispievate na zveľaďovanie mesta Košice.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





