Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Bravčová panenka plnená schwarzwaldskou šunkou - RECEPT a tip na víno
Keď sa povie letné víno, určite len málokto siahne po červenom. Ale čo si potom dať k plnenej bravčovej panenke s hráškovým pyré, ak máte chuť na červené. Existuje veľa sviežich ovocných červených vín, ktoré si môžete vychutnať mierne vychladené aj počas letných mesiacov. A také je i Sabazio Rosso di Montalcino z vinárstva La Braccesca.
RECEPT
Bravčová panenka plnená schwarzwaldskou šunkou, hráškové pýre, slaninový chips
Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: 4 osoby
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Umytú a osušenú panenku očistíme od blán.
2. Do panenky urobíme nožom "tunel" po celej jej dĺžke a naplníme scharzwalskou šunkou. Na konci upevníme špajdľami.
3. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Panenku opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji na rozpálenej panvici asi 10 minút.
4. Potom ju preložíme na plech alebo do zapekacej misy, podlejeme vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 8-10 minút.
5. Hotovú panenku vytiahneme a necháme 5 min odstáť na drevenej doske a nakrájame k prílohe.
Hráškové pyré: V stredne veľkom hrnci varíme hrášok maximálne 6 minút. Hrášok scedíme a necháme v hrnci, k nemu pridáme cibuľku, ktorú si najskôr orestujeme na olivovom oleji na panvici. Potom do hrnca pridáme 4 veľké lyžice smotany, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom.
Slaninový chips opečieme na suchej panvici na miernom ohni do zlatista. Podávame k hráškovému pyré spolu s panenkou a ozdobíme micro bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
K plnenej bravčovej panenke so schwarzwaldskou šunkou, hráškovým pýre a slaninovým chipsom odporúčam ľahšie červené víno s ovocnou štruktúrou, sviežou kyselinkou a hladkými tanínmi, ktoré nevyzrievalo v dubových sudoch. Má svieži, harmonický a ovocný základ. Rosso di Montalcino z vinárstva La Braccesca 2018 spĺňa všetky tieto parametre a preto ho odporúčam vyskúšať.
Odporúčanie someliérky:
Sabazio Vino Rosso di Montepulciano - červené víno, Tuscany, Taliansko
Sabazio Vino Rosso di Montepulciano je spojené s tradičnou odrodou Sangiovese v jedinečnom vyjadrení oblasti Montepulciano. Názov vína pochádza od Sabatina Lulliho, známeho ako „Sabazio“, mnícha z opátstva Montepulciano, ktorý ako prvý poskytol údaje o spôsobe výroby vína z miestnych odrôd.
Prvý ročník bol uvedený na trh v roku 1992. Ročník 2018 tvorí kupáž odrody Sangiovese so štipkou Merlotu. Harmonické a zamatovo pôsobiace víno. Vo vôni pripomína čierne ríbezle s dotykom višní v čokoláde. Jemná, ovocná chuť s vynikajúcim odrodovým prejavom. Hladké taníny a sviežosť v dochuti. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo La Brassesca
Vinárstvo La Braccesca sa nachádza pár kilometrov od Montepulciana, kde sa stretáva juhovýchodná časť Toskánska s Umbriou a Laziom. Rozprestiera na ploche 508 hektárov, z ktorých 340 je vysadených viničom. Začiatkom deväťdesiatych rokov vstúpila investične do tejto apelácie aj rodina Antinori, ktorá priniesla skúsenosti, potenciál ako aj rešpekt k tradícii a zmysel pre inovácie. La Braccesca prevedie hostí zážitkami z vína a jedla obklopenými úchvatnými vinicami na úpätí mesta Corton.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





