Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Sladké víno alebo dezertné víno
Sladké vína sú často prehliadaným a podceňovaným štýlom vín na trhu. Často krát sa stretneme s označením dezertné víno, správne pomenovanie je však prírodne sladké a fortifikované víno.
Ide o špecifickú skupinu vín, ktoré majú svoje významné miesto vo vínnom lístku. Cena týchto vín je vyššia, súvisí to s vyššími nákladmi pri pestovaní hrozna a tiež pri ich výrobnom procese. Avšak je v nich započítaná i pridaná hodnota. Najkvalitnejšie sladké a fortifikované vína môžu vyzrievať i niekoľko desaťročí.
V dnešnej dobe sa veľa ľudí snaží žiť zdravo, držia rôzne diéty a počítajú si príjem sacharidov. Preto sú momentálne populárnejšie suché vína. Najlepšie ešte vegánske a nízkohistamínové. Vždy však existuje miesto a čas na sladké víno a môže byť všestrannejšie, ako by ste si mohli myslieť.
Sladké aj šumivé
Pri popise sladkosti vo víne hovoríme o množstve zvyškového cukru.
Inými slovami, množstvo cukru, ktoré zostane po kvasení. Čím viac zvyškového cukru je, tým je víno sladšie a čím menej cukru, tým je víno suchšie. Vinári vyrábajú sladké vína niekoľkými spôsobmi.
Môže sa vyrábať včasným zastavením procesu kvasenia, aby kvasinky nezjedli všetok cukor. Alebo je zdravé hrozno ponechané na viniči dlhšie a tým sa zvýši obsah cukru, čo je prirodzený proces.
Sladké vína je možné vyrábať z bieleho ale aj modrého hrozna. Dodávajú sa v rôznych štýloch od šumivých až po tiché.
Poklady z Tokaja
Na Slovensku je najznámejším prírodne sladkým vínom to z Tokaja. Ak sa na hrozne odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý vytvoria cibéby, vinári môžu vyrobiť Tokajský putňový výber, v najlepších rokoch aj Výberovú esenciu. Sladkosť Tokaja sa tradične meria počtom putní. Trojputňové víno je jemne sladké a šesťputňové označuje najvyšší stupeň sladkosti.
Najslávnejším a najdrahším sladkým vínom na svete je Château d´ Yquem z apelácie Sauternes. Spolu s tokajským vínom a sladkými Rizlingami z Nemecka a Alsaska, patrí Sauternes k vínam vyrobených z hrozna napadnutého ušľachtilou hubou Botrytis Cinerea.
Francúzsko je krajinou, kde sa vyrábajú unikátne prírodne sladké vína. Určite sa oplatí vyskúšať vína z oblasti Jurançon, Barsac, Monbazillac.
Okrem sladkých pokrmov ako Tarte Tatin, Créme Brulée sú perfektné k Foie gras, k terinám alebo k syrom s modrou plesňou Roquefort alebo Fourme d´Ambert.
Medzi prírodne sladké vína patria slamové a ľadové vína. Slamové vína sa vyrábajú z veľmi zrelého hrozna, ktoré sa nechá vysušiť na slamených roštoch.
Pri ľadových vínach musí teplota klesnúť na -7 °C pod nulou alebo nižšie, zmrazené hrozno sa rýchlo zozbiera a okamžite sa lisuje. Pretože zamrznutá voda zostáva v hrozne a lisuje sa len koncentrovaná šťava. Najlepšie a najdrahšie ľadové vína pochádzajú z Kanady vďaka priaznivým klimatickým podmienkam. Sú skvelým partnerom k dezertom s bielou čokoládou alebo k cheesecaku. Červená verzia vín k dezertom s tmavou čokoládou.
Portské je klasika
K najznámejším fortifikovaným vínam patrí Portské, Sherry, Madeira a Marsala. Portské vína sa vyrábajú pridaním vínovice na zastavenie fermentácie. Pochádzajú z viníc v portugalskom povodí rieky Douro, zvyčajne sú vyrobené z miestnych odrôd ako Touriga Nacional a Touriga Francesca.
Portské víno sa výborne snúbi s kvalitnou čokoládou s vysokým podielom kakaa a k dezertom na báze čokolády. Klasická kombinácia portského je so syrom Stilton. Fortifikované víno z ostrova Madeira je obľúbené pre svoje orieškové a karamelové tóny. Skvele doplní chuť karamelového pudingu alebo čokoládové hľúzovky poprášené kajenským korením.
Sherry pochádza zo Španielska, ktoré v suchšej forme spríjemní začiatok večera a sladká zakončí. Bohaté, tmavé a sladké Sherry Pedro Ximénez sú dokonalým doplnkom k Crème Brulée a tiež k zmrzline z tmavej čokolády.
Taktiež vína z juhozápadného Francúzska, z oblastí Languedoc-Roussillon - Muscat de Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Maury ako aj Banyuls sú výbornými sladkými spoločníkmi.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





