Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Rozmanité španielske vína
Španielsko je krajinou s najväčšou plochou vinohradov na svete. S viac ako 400 pestovanými odrodami patrí k najrozmanitejším regiónom v rámci štýlov. Z veľkého počtu oblastí sa len dve môžu pýšiť najvyšším označením pôvodu DOCa - Rioja a Priorat. Vínam nechýba jemnosť a elegancia. V Španielsku postupne silnie dopyt po vínach s konkrétnym miestom pôvodu, teda názvom vinohradu. Ešte stále nedoceneným pokladom zostáva oblasť Jerez so svojim Sherry. Fenomenálne vína s neuveriteľnou kombináciou autenticity a nadčasového štýlu.
Prinášame vám rozhovor na tému Španielsko s Denisou Šutákovou, someliérkou Corner & Co. a WinePlanet.sk.
Oblasť La Rioja má dominantné postavenie v Španielsku, prečo je to tak? Aké ďalšie významné vinohradnícke regióny má Španielsko?
Slovenskí zákazníci inklinujú k španielskym červeným vínam z Rioji. Na trh sa dostávajú minimálne po roku zrenia, keď sú v optimálnej kondícii a majú svoj typický prejav. Pôsobia elegantne a zároveň termickým dojmom. Vína z Rioji, teda Tempranillo s malým percentom odrody Garnacha, si zachováva svoj ovocný charakter podporený vyzrievaním v amerických a francúzskych sudoch. Svojim senzorickým prejavom i cenou sú stále populárne na Slovensku. Cava, šumivé víno z Katalánska, je v úzadí na úkor teraz populárneho Prosecca.
Ďalšími významnými oblasťami pre výrobu bielych a červených vín sú napríklad oblasti Priorat, Ribera del Duero, Navarra, Rueda, Bierzo, Rias Baixas , Cigales, La Mancha, Murcia, Jerez... Španielsko je najväčšou vinohradníckou krajinou. Pestuje sa tam okolo 400 odrôd viniča. Ponúka široké spektrum vín od šumivých, tichých bielych, ružových a červených po prírodne sladké a fortifikované.
Sherry každý z nás pozná, ale už menej ľudí vie, odkiaľ pochádza. Poviete nám o tomto víne viac?
Sherry je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Španielsku blízko mesta Jerez de la Frontera v Andalúzii. V roku 1933 bol Jerez uznaný ako prvé španielske DO a oficiálne pomenovaný DO Jerez-Xeres-Sherry. Veľmi obľúbené je hlavne na britských ostrovoch a veľa vinárstiev v Jereze založili práve Angličania. Na výrobu Sherry sa používajú len biele odrody hrozna, Palomino, Pedro Ximenéz a Moscatel. Poznáme 12 typov Sherry podľa spôsobu vyzrievania a vinifikácie. Veľa zákazníkov si myslí, že Sherry je len sladké. To je omyl. Existuje aj suché či veľmi sladké, veľmi oxidatívne a naopak svieže. Dokonca aj nefiltrované, čiže mierne zakalené. Sherry môže byť skvelým aperitívom, partnerom k ľahkému tapas či grilovanému hovädziemu.
Ktoré odrody sú typické pre Španielsko?
Najznámejšou modrou odrodou Španielska je samozrejme Tempranillo a bielou Viura (Macabeo). Z modrých odrôd sú známe Garnacha, Mazuelo, Bobal, Monastrell, Mencia a iné. Z bielych sú vyhľadávané Albarino, Verdejo, Moscatel, Malvasia, Xarello, Palomino, Pedro Ximenéz, Airén. Samozrejme v Španielsku sa pestujú i medzinárodné odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay a Sauvignon.
Prečítajte si zápisky z degustácie - Master class El Coto v čase
Povedzme si niečo o typických španielskych jedlách, aké vína sa k nim hodia?
Španielsko je vyspelá gastronomická krajina. Ponúka široký sortiment pokrmov založených na čerstvých surovinách zo všetkých kútov krajiny. Samozrejme jej nevyhnutnou súčasťou je víno. V Španielsku sú obľúbené rôzne druhy tapas. Ide o malé pokrmy, ktoré sú servírované na malých tanieroch. Nakrájané Chorizo, Jamón Iberico, kúsky chleba s rajčinami, olivami, vyprážané sardinky, kúsky marinovaných morských rýb alebo tortilla de patatas. V tapas baroch k nich ponúkajú základnú Cavu, ľahké biele vína ako Verdejo alebo Albarino, suché Sherry Fino či ružovú Garnachu. Pre Španielsko je typická paella, gazpacho, sušená treska, smažené kalamáre. Taktiež pomaly pečené jahňa alebo mladé prasiatko a k nemu servírované vyzreté červené víno z Rioji alebo Prioratu sú naozaj gurmánsky zážitok.
Ak by sme si chceli pripraviť typickú španielsku paellu, ktoré víno by ste nám odporučili?
Paella bolo pôvodne roľnícke jedlo. V panvici pripravené mäso /kuracie, králičie/ s morskými plodmi, zeleninou, ryžou a samozrejme šafránom. Jej zloženie sa líši podľa regiónov a rodinných tradičných receptov. Skvelým partnerom môže byť Cava, biele vína z Galície, Ruedy alebo Katalánska, ľahké a ovocné ružové vína a tiež mladé a svieže červené vína. Mimo Španielska si k paelle môžete otvoriť vína z oblasti, ktoré uprednostňujú sviežosť na úkor koncentrácie.
Máte v portfóliu Wineplanet.sk nejaké novinky zo Španielska?
Minulý rok počas pandémie sme priniesli na Slovensko vína z vinárstva Mas d´en Gil z oblasti Priorat. Ich komplexné biele víno Coma Blanca a rustikálne červené vína zo starých vinohradov s neuveriteľným senzorickým prejavom s pridanou bio hodnotou.
Dlhodobo spolupracujeme s vinárstvom El Coto, súčasťou ktorého je Finca Museum. Ide o projekt v oblasti Cigales.
Unikátne ružové Las Muras a červené víno La Renacida pochádzajúce zo starých vinohradov. Po štvorročnej "ozdravnej kúre" rodia kvalitné hrozno s vynikajúcou koncentráciou a kvalitou. Z oblasti Ribera del Duero sme doplnili kolekciu o dve nádherné vína.
Biele El Lebrero z odrody Albillo, ktoré sa pestuje v nadmorskej výške 920 metrov a červené Finca Valderoble z jednej parcely certifikované BIO.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






