Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ocenenie pre slovenskú destilérku aj vyladený gin TOISON
Likérka Trenčianske Teplice sa v tomto roku pýši mimoriadne úspešnou bilanciou. Spojenie kvalitnej architektúry s výrobou lokálnych remeselných destilátov najvyššej kvality priniesli spolumajiteľom zaslúžené ovocie – samotná destilérka aj vyladený slovenský gin TOISON si z prestížnych súťaží odniesli vzácne ocenenia. A to iba po vyše roku od otvorenia prevádzky a spustenia výroby.
Porotu zaujala architektúra aj interiér Likérky
Objekt Likérky, ktorý sa nachádza na rozhraní pešej zóny a parku, síce na prvý pohľad pôsobí nenápadne a kompaktne, v pôvabnom interiéri vás však prekvapí aperitív barom a kaviarňou, obchodíkom, ale aj výrobňou so špičkovým destilačným zariadením. Originálny interiérový koncept si v októbri získal porotcov súťaže INSAID Awards, ktorú organizuje Slovenská asociácia interiérových dizajnérov (SAID). Likérka sa stala absolútnym víťazom kategórie Horeca.
Elegantná prevádzka
Rovnako silný dojem urobila prevádzka aj na odbornú porotu prestížnej architektonickej súťaže CE ZA AR 2021, ktorá ju zaradila do pätice najlepších diel nominovaných v kategórii Občianske a priemyselné stavby.
„Naším zámerom bolo navodiť v priestoroch Likérky elegantnú a zároveň upokojujúcu atmosféru, ktorá by podčiarkla kúpeľný genius loci.
Chceli sme hosťom pripomenúť noblesu niekdajšieho spoločenského života a vytvoriť miesto, ktoré by dokonale korešpondovalo s naším gastro konceptom baru a kaviarne spojených so samotnou destilérkou.
Sme nesmierne potešení, že sa našu víziu podarilo zhmotniť do takejto vydarenej prevádzky, ktorá zarezonovala nielen v našich návštevníkoch a kúpeľných hosťoch, ale tiež u odbornej verejnosti. Je to tiež dôkaz, že kvalitná a zmysluplná architektúra môže obohatiť spoločenské funkcie mesta,“ hovoria spolumajitelia Likérky, Pavol Sirotný a Michal Hajský.


Slovenský gin TOISON boduje na medzinárodnej scéne
Ešte väčšie úspechy slávi jeden z produktov teplickej destilérky – remeselný gin TOISON (nájdete na našom eshope). K bronzovému oceneniu za chuť v medzinárodnej súťaži IWSC a prestížnej dizajnovej cene Pentawards si najnovšie pripísal aj svetoznámu „červenú bodku“ za mimoriadne kvalitný dizajn – Red Dot Design Award.
Toto ocenenie sa udeľuje už od roku 1955, a to v niekoľkých kategóriách, pričom slovenský gin TOISON sa stal laureátom v sekcii obalový dizajn. Prvotriedna a nezameniteľná chuť tohto mimoriadne silného a zároveň jemného destilátu obsahuje tóny lúčnych bylín, korenia i citrusov. To všetko je ukryté vo fľaši, ktorá má tvar pastierskeho zvona a výrazné detaily evokujúce ovčie rúno. Podľa legendy totiž teplické liečivé pramene objavil chromý pastier pri hľadaní zatúlanej ovečky.
„TOISON je výkladnou skriňou našej teplickej destilérky. Vznikol s úmyslom vyrobiť slovenský gin, ktorý by mal svetovú úroveň, ale súčasne by plne odrážal lokálne tradície. Sme hrdí, že prispievame k tomu, aby slovenské produkty rezonovali aj na medzinárodnej scéne,“ tešia sa zakladatelia Likérky, v ktorej aktuálne organizujú prehliadky výroby spojené s riadenou degustáciou obidvoch spiritov – ginu TOISON i bylinného likéru Dr.Kramer.
O spoločnosti Spirit Company
Zakladatelia Spirit Company, Pavol Sirotný a Michal Hajský, podnikajú vo svete gastronómie od roku 2008. Boli súčasťou vývoja domácej gastro a barovej scény a úspešne zabehli svoju dizajnovú reštauráciu, cateringovú firmu a cocktailové bary. Mišovu vášeň pre barovú alchýmiu a Palove skúsenosti s rozbiehaním gastro konceptov spojili do myšlienky priniesť vlastný remeselný gin prémiovej kvality. Región kúpeľného mesta, jeho história a spätosť s tradíciou kúpeľníctva ich inšpirovala rozšíriť plánovanú výrobu a vytvoriť kúpeľný likér Dr.Kramer.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




