Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
9 jedinečných vín k Vianociam. Obdarujte tých, ktorí už ochutnali všetko.
Vianoce sú o prekvapení s cieľom dopriať druhému radosť. Ak sa vaša polovička, známy, či kolega považuje za znalca vín, môže byť ťažké vybrať správne víno a prekvapiť ho.
Ponúkame vám 9 tipov, ktoré sa charakterom i štýlom vymykajú zo striktných požiadaviek a dokážu prekvapiť i tých najnáročnejších.
Očarujúce Rizlingy
Tieto 2 Rieslingy vás zaručene prekvapia. Skvelé vína vznikajú vo vinohrade, nie v pivnici. Podľa tejto zásady pracujú obe vinárstva.
Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay je klasický sekt vyrobený z odrody Riesling. Nielen tichý, ale i šumivý Riesling z Mosely, dokáže prekvapiť. Ukázať víno na eshope.
Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a to platí pre tento Rizling z východného Slovenska z vinárstva Fundus Regius. Jeho kvalitu ocenila i Jancis Robinson. Neuveriteľná živosť vína i po 15 rokoch. Napriek tomu, že je zaradené do kategórie sladkých vín, má krásnu harmóniu medzi zvyškovým cukrom a kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
Červené víno zo Champagne?
Červené tiché víno z oblasti Champagne prekvapí každého. Champagne Bollinger La Côte Aux Enfants je tiché víno vyrobené z odrody Pinot Noir. Produkuje sa iba v najlepších rokoch a vo veľmi malom množstve. Každoročne sa stáva vyhľadávaným artiklom pre zberateľov. Ukázať víno na eshope.
Rarita z Burgundska
Biela rarita z vysoko situovaných vinohradov Nuits-Saint-Georges. V Nuits-Saint-Georges len 7,3 ha (18 akrov) produkuje biele vína, vrátane 4,3 ha (10,6 akrov) Premier Crus. Vinica Les Terrasses s rozlohou 0,67 ha sa nachádza na vysokých terasách kopca nad hradom. Komplexné a delikátne Chardonnay. Ukázať víno na eshope.
Biely taliansky unikát
Unikátne víno, ktoré patrí medzi najlepšie biele vína Talianska. Nielen červené vína zo Sicílie dokážu zaujať. 100% Fiano z vápenato-vulkanickej pôdy ovplyvnené stredomorskou klímou. Čím staršie, tým lepšie. V mladosti striktnejšie s tónmi citrusov, byliniek a kvetín. S pribúdajúcim vekom s tónmi agátového medu a pražených mandlí. Cometa originálnym a jedinečným spôsobom vyjadruje to najlepšie z odrody Fiano. Ukázať víno na eshope.
Španielsky klenot
"La Grande Dame", klenot vinárstva Mas d'en Gil. Biele španielske víno, ktoré sa pije po červených. Hrozno pochádza z dvoch viníc s odrodami Garnatxa Blanca (white Grenache) a dvoch ďalších viníc vysadených odrodou Macabeo (Viura) pred rokom 1945. Vinice sú obklopené borovicami a pôda obsahuje štyri rôzne typy bridlice a piesok s červenými okruhliakmi. Limitovaná bio produkcia. Ukázať víno na eshope.
Ružové inak
Naturálne ružové alebo ľahké červené víno z odrody Merlot. Vzhľadom na pôdne podložie a progresívny biodynamický prístup ponúka Le Puy podstatne odlišný senzorický prejav ružového vína, aký by ste čakali. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš. Ukázať víno na eshope.
Borič mýtov
Filozofiou rodinného vinárstva je vyrábať vína v organickom režime. Temperamentný Zweigelt zo strmého svahu Steinberg s potenciálom. Narúša mýtus, že červené vína pod šróbovacím uzáverom nemôžu vyzrievať. Štýlom pripomína vína zo severnej Rhóny. Ukázať víno na eshope.
Argentínska topka
Hrozno pochádza z Gualtallary v Uco Valley. Tento Cabernet Franc patrí medzi najlepšie z Argentíny bez ohľadu na cenu. Veľmi sofistikované a precízne. Pôsobí atraktívne a zároveň dôveryhodne. Nielen z Pomerolu môže byť top franc. Ukázať víno na eshope.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






