Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou - RECEPT a tip na víno
Kačacie a husacie hody majú na Slovensku dlhú tradíciu. Pečenú kačku s kapustou a zemiakovými lokšami postupne v gastronómii nahrádzajú modernejšie úpravy tohto klasického jedla.
Lenka pre vás pripravila zaujímavú kombináciu. Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom. K pokrmu som vybrala lahodnú Frankovku z moravského vinárstva J. Stávek.
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom
Čas prípravy: 1,5 hodíny, počet porcií: 2 porcie
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Kačacie prsia umyjeme a dobre vysušíme v papierovej utierke. Narežeme kožu ostrým nožom do tvaru mriežky. Dávame pozor, aby sme nezarezali do kačacieho mäsa.
2. Prsia z oboch strán osolíme, okoreníme a necháme postáť zhruba 10 minút.
3. Potom ich sprudka opekáme na suchej panvici na strane s kožou (približne 7-8minút), kým koža nepustí tuk a mierne zhnedne.
4. Otočíme na druhú stranu. Keď prsia získajú zlatohnedú farbu, preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.
5. Hotové kačacie prsia prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
Brusnicová omáčka - Cukor s vodou necháme zovrieť. Do takto vzniknutého sirupu pridáme brusnice. Znížime teplotu a varíme ďalších približne 20 minút. Následne pridáme džem, sójovú omáčku, čierne mleté korenie a podlejeme červeným vínom. Miešame až kým nám omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Potom odstavíme.
Batátové pyré s paštrnákom - Batáty a paštrnák očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody domäkka. Uvarené batáty s paštrnákom rozmixujeme s kúskom masla a sladkou smotanou na hladký krém.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme batátové pyré, položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme brusnicovou omáčkou a ozdobíme s bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom si žiadajú červené víno, ktoré má ovocný základ, triesloviny a kyselinku. Víno, ktoré bolo šetrne školené v dubových sudoch tak, aby neprekrylo ovocnú textúru. Kyselinka zredukuje tuk kačky a vytvorí skvelú harmóniu k sladšej chuti pyré a k ovocnej brusnicovej omáčke. Preto ku kačacím prsiam s brusnicovou omáčkou a pyré odporúčam Frankovku VOC 2018 z vinárstva Ján Stávek, ktorá spĺňa uvedené atribúty.
Odporúčanie someliérky:
Frankovka VOC 2018 - Česká republika
Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela viac ako dva roky v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude. Intenzívna rubínová farba s fialovými odlesky. Harmonické a vyvážené červené víno s charakterom. V chuti pôsobí transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny zvýrazňujú jej temperament. Výborný predstaviteľ Frankovky z Modrých hor. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Ján Stávek
Víno J. Stávek je rodinným vinárstvom sídliacim v Němčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedkom Františkom v roku 1898. Momentálne vinárstvo vedie štvrtá generácia , vinár Ján Stávek. Špecializuje sa najmä na odrodu Frankovka. Vinárstvo je známe aj výrobou rodinných cuvée ako Dědova večerka, Karmazín a Áčko, taktiež ružových a fortifikovaných vín.
Najlepšia viničná trať pre Frankovku Bočky v Němčičkách bola vysadená pod lesom a nadväzuje na niekoľko biocentier miestneho významu a prírodnej rezervácie Jesličky s pestrou faunou a flórou. Vinárstvo je súčasťou VOC Modré Hory. Vlastní aj viničné trate Novosady a Růženy. Súčasťou vinárstva je desátkový sklep, ktorý pochádza zo 17. storočia a nachádza sa tu najstaršia lisovňa v Nemčičkách.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





