Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2021
Mladé Beaujolais Nouveau je celosvetový fenomén, poznajú ho i tí, ktorí ho nikdy nepili. Milovníci mladého vína sa každý rok tešia na tretí štvrtok v novembri. Úderom polnoci si budú môcť pripiť novým ročníkom Beaujolais Nouveau. Ročne sa vyrobí viac ako 35 miliónov fliaš. I tento rok 18. novembra si môžete na Slovensku pripiť mladým vínom Albert Bichot Beaujolais Villages-Noveau 2021.
Vína sú v limtovanom množstve a budú v predaji presne 18.11.2021.
Ročník 2021
Ročník 2021 ovplyvnili jarné mrazy. Potom sa mesiac skoro nič nedialo a vegetácia sa pomaly rozbiehala. Začiatkom júna sa počasie zmenilo, prešlo do daždivého a chladného režimu. Kumulatívne zrážky boli oveľa vyššie ako normálne a teploty boli veľmi nízke. Tlak chorôb v tomto období zosilnel.
Zvláštnosťou tohto ročníka je, že bola i pleseň aj oidium. Tieto 2 huby bývajú zvyčajne oddelene. Buď máte ročník s jedným alebo s druhým. Bolo ťažké organizovať ochranu. Všetky vinárstva vo svojich viniciach trávili množstvo času a venovali sa ochrane úrody, ale kvôli pravidelným dažďom to nebolo jednoduché.
Našťastie v lete zrážky ustáli a vyššie teploty umožnili hroznu dobre dozrieť. Úroda bola nižšia, ale kvalita vín sa predpokladá kompaktná. Obsah kyselín typický pre Burgundsko.
Beaujolais
Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. História pestovania viniča a výroby vín siaha do rímskych čias. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru. Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza.
Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Tieto vína nesmú mať na etikete označenie Beaujolais. Vína z týchto apelácii sú zatiaľ nedocenené s úžasným prejavom a potenciálom k zreniu.
Výroba Beaujolais Nouveau
Najpestovanejšou odrodou v Beaujolais je Gamay Noir, ktorá vznikla krížením Pinot Noir a bielej starej odrody Gouais. V malom percente sa v Beaujolais pestuje i Chardonnay a Aligoté. Okrem klasického červeného Beaujolais Nouveau sa v malom percente vyrába jeho ružová verzia. Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou, to znamená, celé strapce hrozna sa dajú do veľkých nádrží (väčšina vinárov používa nerezové tanky, cementové nádrže a niektorí drevené kade).
Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na šupkách hrozna. Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovávanie ovocných chutí i vôní. Po fermentácii, ktorá trvá 4 – 10 dní, sa stáča vin de gute (samotok).
Ružové Nouveau sa stočí skôr, aby nedošlo k vysokej extrakcii farbív. Po alkoholom kvasení nasleduje druhé jablčno-mliečne. Tvrdá kyselina jablčná sa mení na kyselinu mliečnu. Víno sa následne filtruje a plní do fliaš. Celý proces výroby je veľmi rýchly a efektívny. Spôsob výroby vín Beaujolais Villages alebo Beaujolais Cru je odlišný a svojím spôsobom sa blíži viac k susednému Burgundsku, vrátane bielych vín.


Ako chutí Beaujolais Villages-Nouveau
Treba poznamenať, že Beaujolais Nouveau s prídavkom Villages je vždy senzoricky kvalitnejšie ako bežné Nouveau. Ľahké, svieže, ovocné červené víno s vôňou čerešní, červených ríbezlí a lesných jahôd s dotykom fialiek. V chuti ovocné s vibrujúcou a šťavnatou kyselinkou a príjemnou hladkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, sušeným šunkám, ku grilovanému lososovi, pečenej bravčovej kotlete alebo morke s brusnicovou omáčkou. Víno Beaujolais si najlepšie vychutnáte v kalichu tulipánového tvaru pre červené vína pri teplote 12 - 14 °C.
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2021 na našom eshope, len 18 - 19. 11. 2021

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



