Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Champagne je trendy
Ak si myslíte, že Champagne je len na oslavy a špeciálne príležitosti, mýlite sa. Ľudia vnímajú Champagne ako niečo luxusné a drahé, pritom na trhu je veľa kvalitných a cenovo dostupných Champagne, ktoré sa hodia k širokému spektru pokrmov. Problém je vtom, že veľa ľudí považuje stále akékoľvek šumivé víno za „šampanské“.
Aký je dopyt po Champagne v porovnaní s minulým rokom?
Čo sa týka dopytu po Champagne na Slovensku je porovnateľný s minulým rokom. Prepad bol v roku 2020 kvôli Covid pandémii. Spoločnosť Comité Champagne uviedla, že v roku 2020 bol predaj Champagne na úrovni 244 miliónov fliaš, čo predstavuje pokles o 17,9 % v porovnaní s rokom 2019. Obrat za sektor bol 4,2 miliardy eur bez daní, čo je strata 845 miliónov eur len za jeden rok.

Francúzi obmedzili export Champagne, evidujete tento problém?
V Champagne mali niekoľko ročníkov, ktoré boli poznačené nepriazňou počasia – jarné mrazy, krúpy, čo sa samozrejme odrazilo na nižšej úrode hrozna. Bolo vyrobených menej fliaš. Veľkú úlohu zohral i Brexit, pretože práve Briti patria k najväčším odberateľom Champagne spolu s Japonskom a Francúzskom. Zmena nastala i v Corneri, niektoré limitované edície Champagne si musíte dopredu alokovať a pre slovenský trh je určený len obmedzený počet fliaš.
Ako je to pri iných šumivých vínach? Nevznikli podobné problémy, prípadne omeškania?
Zatiaľ neevidujeme výpadky. Minulý týždeň bol vo firme majiteľ vinárstva Terra Serena a povedal, že nestíhajú vyrábať toľko Prosecca, ako si žiada trh. Ale skôr sa to týka lacnejších verzií, ako tých kvalitných.
Ako sa vyvíja cena Champagne a šumivých vín? Zasiahla ich vlna zdražovania?
Momentálne sa ceny Champagne držia ako minulý rok, avšak v ďalších rokoch sa počíta s ich nárastom. To isté platí pre ostatné šumivé vína ako Franciacorta, Crémant, Prosecco a sekt vyrobený tradičnou metódou.
Ako sa vyvíja dopyt po Champagne v posledných rokoch? Doprajú si Slováci drahšie Champagne, ale si vystačia s lacnejším sektom?
Dopyt po Champagne rastie najmä vo svete, na Slovensku patrí prvenstvo Proseccu. Slováci si zakladajú na značke, to sa odráža i v tom, čo kupujú a pijú. Zo Champagne uprednostňujú známe značky i pri tých drahších.
Na otázky odpovedala someliérka Denisa Šutáková / WinePlanet.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



