Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím - RECEPT a tip na víno
Hovorí sa, že láska je sladká a pusinky sú najkrajším prejavom lásky. Prekvapte svoju lepšiu polovičku.
Pripravte jemu/jej lahodné snehové čokoládové pusinky s horúcim lesným ovocím a k nim odporúčam po kvapkách servírovať fortifikované víno Šaler z vinárstva Špalek.
Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím
Čas prípravy: 1 hodina 15 minút, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Ďalšie dezerty:
Vianočná medová torta s orechmi - RECEPT a tip na víno
Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou - RECEPT a tip na víno
Čokoládové brownie s lieskovcami - RECEPT a tip na víno
Hruškový tart s mandľovým krémom - RECEPT a tip na víno
Postup
1. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Na pečenie si pripravíme plech a papier na pečenie.
2. Do veľkej misky si oddelíme 3 veľké bielky, pridáme štipku soli a vyšľaháme ich pomocou mixéru do polotuha.
3. Za stáleho miešania pridávame cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Mixérom šľaháme až kým nám nevznikne krásny tuhý sneh.
4. Cukor sa rozpustí a sneh chytí lesklú glazúru. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a pomocou lyžice vlejeme trošku do snehu, no nemiešame.
5. Stačí keď odoberieme časť snehu, pofrkáme ho čokoládou, urobíme pár oblúčikov, aby sme vytvorili mramorový efekt a vytvoríme pusinky. Kreativite sa medze nekladú.
6. Pomocou lyžice vytvarujte menšie kopčeky a naukladajte ich na papier na pečenie.
7. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a dopekáme približne 40 až 50 minút.
8. Keď sa budú dať ľahko odlepiť z papiera na pečenie, sú hotové. Počkáme, kým vychladnú.
Horúce ovocie
V kastróle varíme mix ovocia spolu s trstinovým cukrom, kým nevznikne hustejšia kaša. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Servírovanie:Vychladnutú pusinku prelejeme horúcim ovocím a podávame s čerstvými malinami a ozdobíme lístkami mäty.
Someliérka odporúča vhodné víno
K čokoládovej pusinke preliatej horúcim lesným ovocím odporúčam fortifikované červené víno Šaler 2015 z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Špalek. Jeho plná a zároveň delikátna sladšia ovocná chuť skvele doplní krehké čokoládové pusinky a podporí ovocnú chuť prelivu. Víno odporúčam servírovať pri teplote 12-14°C.
Odporúčanie someliérky:
Špalek - Šaler 2015 - Česká republika
Hrozno pochádza zo znojemskej podoblasti z Kraví Hory. Fortifikované červené víno vyrobené z odrody Zweigeltrebe, ktoré vyzrievalo v malých drevených sudoch s ideálnymi parametrami 96g/l prírodného zvyškového cukru a 4,7 g/l kyselín.
Rubínovo červená farba. Intenzívna vôňa kandizovaného ovocia a višní v čokoláde. Plná a bohatá chuť s termickým charakterom. Skvelá harmónia a dlhý, korenisto mandľový záver. Limitovaný počet 5000 fliaš. Pozrieť víno na eshope.
Vinařství Špalek
Vinárstvo Špalek opätovne vzniklo v roku 1991, kedy František Špalek, Marek Špalek a Petr Ilgner založili nové a zároveň klasické rodinné vinárstvo, ktoré od roku 2015 má certifikáciu BIO. Rodinné vinárstvo, ktoré hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce dlhšie na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz).
Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje rok v malých dubových sudoch. Názov Gryllus po latinsky znamená svrček, ktorého môžete počuť vo viniciach. Vinárstvo Špalek je súčasťou VOC Znojmo.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.