Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Predpríprava na MasterClass Frankovka s J. Stávek
Začiatkom marca sme mali možnosť zúčastniť sa vertikálnej degustácie vín odrody Frankovka z vinárstva Jan Stávek. Bola to vlastne predpríprava na MasterClass Frankovky, ktorá sa uskutoční už 24.3.2022 v priestoroch spoločnosti Wineplanet na Starej Vajnorskej v Bratislave.
Ak sa chcete dozvedieť viac, posledné lístky na MasterClass sú ešte k dispozícii!
Vertikálna degustácia sa konala priamo vo vinárskom dvore. Vinár Jan Stávek si pripravil pre svojich dovozcov sedem ročníkov ružovej Frankovky z trate Trkmanska a 9 ročníkov Frankovky VOC Modré Hory. Vinohradnícka trať Trkmanska sa nachádza medzi obcami Veľké Pavlovice a Bořetice, leží v nadmorskej výške 220 m n. m. Jedna z najväčších tratí v rámci Českej republiky. Trkmanska je pomerne mladá vinohradnícka trať, ktorá bola založená v roku 2000 a vysádzaná do 2004. Kedysi v dávnych dobách tu stála dedina Trutmanice. Pôdy sú hlinité s vápenatým a piesčitým podložím. Veľmi dobre sa tu darí práve Frankovke.
Rosé Trkmanska 2021 je aktuálny ročník, len nedávno fľašovaný. Na predaj bude k dispozícii v najbližšej dobe. Svieže a ovocné rosé s jemne krémovou štruktúrou a šťavnatou kyselinkou. V dominancii jahody a višne. Ešte potrebuje čas na zharmonizovanie. Ročník 2020 pôsobí subtílnejším dojmom. Má pekný ovocný a odrodový prejav so sviežou kyselinkou. Tento ročník budete mať možnosť ochutnať aj v Bratislave. Pokračuje sa ročníkom 2019. 6,7g/l kyselinky a 0,4g/l zvyškového cukru spolu s ročníkom dodávajú vínu komplexnosť a veľmi peknú harmóniu. Vo vôni kôstkové ovocie s dotykom červeného pomaranča. Stredne plné rosé s minerálnym záverom.
Chronologicky je ďalej servírovaný ročník 2018. Plnšie víno, ktoré vzniklo dlhším ležaním na šupkách pred vylisovaním. Dominujú zrelé višne, červené ríbezle a ostružiny doplnené tónmi škorice. V chuti šťavnaté, ovocné a minerálne. Rosé Trkmanska 2017 pôsobí veľmi prirodzene a elegantne. Stále si zachováva čistý ovocno-korenistý štýl so stále pikantnou kyselinkou a dokonca i prítomnými trieslovinami. Citrusovo mandľový záver. Ročník 2016 bol komplikovaný podobne ako u nás. Víno má stále peknú sviežosť, ovocno - herbálny charakter.
Rosé Trkmanska 2015 bolo vyrobené pomocou extrémne dlhej studené macerácie po dobu 5 dní. Hrozno Frankovky bolo pekne zrelé a zdravé. Ešte pôvodná stará etiketa. Stále si zaslúži pozornosť ako aj objemnejší kalich. Podobné parametre ako ročník 2019 – 6,6 g/l kyselín a 0,9 g/l zvyškového cukru. Čerešňovo šípková marmeláda s mletou škoricou. Komplexné s peknou harmóniou, teraz na vrchole. Nie je to víno pre každého.
Druhá časť degustácie bola venovaná vertikále Frankovky VOC Modré Hory. Ročník 2019 je ešte horúca novinka priamo z pivnice. Hrozno pochádza z vinohradníckej trate Šumperky, ktorá bola vysadená v roku 1947 dedkom Jana Stáveka. Pôda piesočnato hlinitá s vyšším obsahom vápnika a horčíka. Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela 23 mesiacov v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude. Vo vôni tóny višní, čučoriedok, kakaa a mandlí. Chuť je ovocná, zatiaľ mladá, potrebuje ešte čas vo fľaši.
Ročník 2018 (na eshope) pôsobí termicky a mierne opulentne, transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny. Táto Frankovka sa bude degustovať aj v rámci MasterClassu z dvoch rôznych objemov fliaš. Pokračuje sa ročníkom 2017. Hrozno pochádza z vinohradníckej trate Růžený. Ide o veľmi starú trať, najväčšiu a jednu z najlepších v obci Nemčičky. Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela 20 mesiacov v niekoľkých malých a jednom veľkom dubovom sude. Víno je optimálne vyvážené a komplexné. Vo vôni ovocno - herbálne, višne v čokoláde, škorica a medovka. V chuti ovocné s veľmi pekným odrodovým charakterom a integrovanými trieslovinami. Šťavnatá kyselinka, ktorá dotvára charakter miestnej Frankovky.
Nasleduje ročník 2016. Malinovo višňová vôňa s jemným dotykom škorice a mäty. Šťavnatá, ovocná chuť s ľahkou kyselinkou a mäkkou tanínovou štruktúrou. Hrozno Frankovky VOC 2015 je z vinohradníckej trate Kolberk, zaujme ovocnou vôňou višní, ríbezlí, škorice a klinčekov. Chuť nadväzuje na vôňu, citlivo použité sudy, zachoval sa charakter vína i pri vyššej extrakcii. Minerálno korenistý záver. Taktiež bude možnosť ochutnať ju v rámci štvrtkového MasterClassu. Ročník 2014 nebol z pohľadu vinára priaznivý. Napriek tomu si Frankovka zachovala svoj ovocný charakter.
Frankovka 2013 sa bude taktiež degustovať počas MasterClassu. Klasická, moravská z chladnejšieho ročníka s višňovo herbálnou vôňou. V chuti stále šťavnatá s harmonickou kyselinkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou. Ochutnať 10-ročnú Frankovku je vždy sviatkom. Tá od Stáveka je jemná a elegantná v klasickom prevedení. Poslednou degustovanou Frankovkou bola z ročníka 2011, ktorú Jan Stávek vyrobil ešte popri práci na vysokej škole a taktiež prvá s označením VOC Modré Hory. Zemitá so stále dobrou ovocnou kyselinkou.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




