Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Malinový tart – RECEPT a tip na víno
Ľahký a rýchly malinový tart zaručene dostane vašich hostí i rodinu. Kto má rád maliny, určite musí vyskúšať recept podľa Lenky. Dizajnom, ale hlavne chuťou si malinový tart podmaní chuťové bunky, ktoré výborne doplní jemne perlivé, sladké talianske víno Rosetta z vinártva Bava.
Malinový tart
Čas prípravy: 30 min a pečenie 25 min
Počet porcií: priemer formy 23 cm, cca 12 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Keksy rozmixujeme a zmiešame s mandľovou múkou a roztopeným maslom.
2. Vytlačíme do formy na pečenie s priemerom 23 cm a pečieme na 180°C asi 5 minút.
3. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Nakoniec zašľaháme jedno vajce.
4. Pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a spolu ešte pečieme na 160°C 15-20 minút. Necháme vychladnúť a navrch natrieme malinový džem a posypeme čerstvými malinami.
5. Nakoniec navrstvíme vyšľahanú šľahačkovú smotanu, necháme v chladničke vychladiť aspoň 4 hodiny a podľa fantázie môžeme dozdobiť. Ja som použila jedlé jarné kvietky a maliny.
Malina je plod ostružiny malinovej a pochádza z južnej Európy. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Maliny obsahujú cca 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, listovú, pantoténovú, niacín a glykosidy, taktiež sa v nich nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Z minerálov je to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, selén, vápnik, zinok, železo z vitamínov je to vitamín A, C, E, K, B1, B2 a B6. Maliny sú močopudné a žlčopudné, pomáhajú pri problémoch s obličkami a s močovým mechúrom, zlepšujú peristaltiku čriev, zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň a posilňujú imunitu.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Malinový tart je svieži, ovocný dezert. Okrem čerstvých malín je korpus potretý malinovým džemom. Smotana na šľahanie dopĺňa krémovosť. Odporúčané víno Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020 má mať ovocný chuťový prejav s komplexným a harmonickým pomerom vyššieho zvyškového cukru a šťavnatou hroznovou kyselinkou. Jemné perlenie vína Rosetta príjemne osvieži ovocnú chuť malinového tartu.
Odporúčanie someliérky:
Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020
Rosetta sa vyrába z hrozna Malvasia of Schierano pestovaného v oblasti Castelnuovo don Bosco. Vinifikácia začína dvojdňovou maceráciou čerstvo vylisovanej hroznovej šťavy za studena. Mušt sa uchováva v nerezových tankoch pri nízkych teplotách až do fermentácie, ktorá môže prebiehať až niekoľko mesiacov po zbere. Víno atraktívnej malinovo ružovej farby s jemným perlením. V intenzívnej a lákavej vôni dominujú lupene bielej ruže a jahodového koláča so škoricou. Chuť vína je šťavnatá s osviežujúcou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Bava
História talianskeho vinárstva a rodiny Bava sa začína v dedine Cocconato v Piemonte, ktorá sa týči na strmých svahoch hory Monferrato Astigiano. Rodina Bava pestuje na tomto území vinič od roku 1600 a v roku 1911 tu postavili prvú vínnu pivnicu. Dnes sa rodinný statok rozširuje v oblastiach Monferrato a Langa s dvadsiatimi hektármi prírodných polí, lesov a obhospodaruje 55 viníc, kde sa hrozno pestuje s rovnakou starostlivosťou a pozornosťou ako za starých čias. Dôraz kladú na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo so zníženým dopadom na životné prostredie.
Pri prechádzke po viniciach Bava si môžete všimnúť odrezky tráv využívané ako prirodzené hnojivá, drevené stĺpy pochádzajúce z obnoviteľných lesov alebo zatrávnené plochy medzi radmi viniča, čo nielen pomáha predchádzať erózii pôdy, ale slúži aj ako dôkaz, že sa tu nepoužívajú žiadne herbicídy.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




