Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Report - Degustačná večera Clarence Dillon Wines v Elizabeth
Pod Trenčianskym hradom sa v príjemnej atmosfére hotela Elizabeth uskutočnila začiatkom mája degustačná večera s francúzskymi vínami Clarence Dillon Wines. Štvorchodové menu pripravil tím kuchyne pod vedením nového šéfkuchára Daniela Mareka. Vína predstavili spoločne Rastislav Šuták a Denisa Šutáková (WinePlanet), tiež somelier hotela Elizabeth Martin Pristaš, čerstvý držiteľ ocenenia Gurmán Award.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Za vínami Clarendelle stojí člen rodiny Princ Luxemburský, ktorý túto značku vytvoril v roku 2002. S cieľom sprístupniť kvalitné vína z Bordeaux bez nutnosti čakať na ich vrchol roky. Treba uznať, že mu jeho zámer vyšiel dokonale.
Reštaurácia Elizabeth spája históriu a umenie rovnako ako vína Clarendelle. V tomto duchu sa niesol i celý večer.
Prvý chod divoký losos, červená repa, šťava z uhoriek. Losos bol 24-hodín marinovaný v šťave z červenej repy, vodky a korenia. K nemu bolo servírované víno Clarendelle Rosé 2021. Delikátne, ovocné a svieže Rosé s dominanciou Merlotu. Ochutnať ružové víno z Bordeaux je v podstate rarita. Víno zjemnilo výraznejšiu a príjemne slanú chuť marinovaného lososa. Výborná, svieža kombinácia jedla a vína, ktorá akcelerovala chuťové bunky na nasledujúci chod.
K druhému chodu hovädzí trhaný jazyk, velouté z pečených gaštanov, bylinková espuma sa nalievalo Clarendelle Rouge 2016, ktoré bolo servírované z 1,5l Magnum fľaše. Ročník 2016 bol v Bordeaux skvelý a dokazuje to i samotné víno. Má kasisovo ovocný prejav a integrované triesloviny. Tie si výborne poradili s pevnejšou textúrou hovädzieho jazyka. Krémovú chuť velouté z pečených gaštanov podporila elegancia a šťavnatosť vína. Výborná kombinácia.
K tretiemu chodu jahňacia kotletka, omáčka z pečených paprík, zelerové pyré, zemiakový konfit bolo podávané víno Château Trigant 2016 z oblasti Pessac-Léognan, ktoré patrí do portfólia Clarence Dillon Wines. Malý, rodinný vinohrad (2,5ha) v blízkosti Ch. Brown či Ch. Couhin produkuje klasicky štylizované vína, ktoré skvelo reflektujú terroir. Víno bolo pred podávaním dekatované do karafy. Klasický Pessac s ušľachtilou vôňou kôstkového ovocia a s jemne zemitým prejavom. 50% Merlotu a 50% Cabernetu. Víno vytvorilo harmonické spojenie s jahňacou kotletkou s dôrazom na chuť omáčky z pečených paprík. Zelerové pyré podčiarkla kyselinka a jemná textúra trieslovín. Tradičná a nadčasová kombinácia.
Zakončenie večere bolo naozaj francúzske. Kto čakal sladký záver, bol možno na začiatku možno sklamaný. Servírovaný bol totiž syrový slaný dezert v podobe panna cotty z olomouckých tvarúžkov, ozdobený ryžovým chipsom. Dezert bol servírovaný v sklenenom pohári. Aj tí, ktorí sa im vyhýbajú, boli nakoniec príjemne prekvapení. Panna cotte sekundovalo Clarendelle Blanc ročníka 2020. Citrusové ovocie, egreše a marhule. Svieža a zároveň krémová chuť s ovocným prejavom skvele doplnila chutný a zdržanlivo slaný „dezert“.
Po dlhšej prestávke pre podobné udalosti si tento večer v Elizabeth užívali všetci. Svoje kúsky „miešala“ aj dvojica hudobníkov v obsadení gitara a klávesy. Gitarista dokonca aj ako kuchár hotela! Tomu sa povie profesionálny prístup. Dúfame, že s degustačnými večermi v hoteli Elizabeth budeme pokračovať ďalej.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


