Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Sauvignon Blanc - kráľ vín Nového Zélandu
Novozélandský Sauvignon Blanc je jedným z najväčších komerčných úspechov vín vôbec. Profesionáli v oblasti vína môžu byť trochu striktní, pokiaľ ide o jeho jednoduchosť a často aj ľahkú sladkosť, no milovníci vína na celom svete ho milujú hneď, ako sa s ním zoznámia. A pre výrobcov má veľkú výhodu, že je vyrobený z produktívnej odrody hrozna a je pripravený na predaj do niekoľkých týždňov od zberu. Nie sú potrebné veľké investície do vyzrievania v dubových sudov, takže Sauvignon možno v supermarkete nájsť od približne 10 eur za fľašu.
Marlborough, na severe Južného ostrova, je srdcom Sauvignonu. Sauvignon Blanc tvorí 67 % všetkého novozélandského vína. Najprv mu prepadli britskí a potom americkí milovníci vína až do takej miery, že USA dovážajú viac vína z maličkého Nového Zélandu ako z Austrálie, ktorá produkuje viac ako štvornásobok. Vývoz prudko stúpal, až kým neprišiel ročník 2021, ktorý sa zmenšil o pätinu, čo je najmenšia úroda Marlborough za šesť rokov v dôsledku jarných mrazov a leta, ktoré bolo také suché, že bobuľkám hrozna chýbala šťava. V roku 2021 zažil novozélandský vinársky priemysel prvý pokles hodnoty exportu za 26 rokov.
Celý minulý rok a začiatkom roku 2022 bol sedem miliónov prípadov nedostatku Sauvignonu z Nového Zélandu a zákazníci dúfali, že tohtoročná úroda zozbieraná minulý mesiac doplní zásoby. Vinobranie však opäť zasiahlo problematické počasie. Tento rok La Niña priniesol počas dozrievania hrozna nepríjemné dažde, ktoré si v niektorých prípadoch vynútili skorý zber. Ale skutočným problémom bol nedostatok sezónnej zahraničnej pracovnej sily kvôli prísnej izolácii Nového Zélandu v reakcii na COVID-19, ktorú zhoršil náhly nárast prípadov vírusu priamo uprostred zberu. Vinári museli urobiť niekoľko obzvlášť stresujúcich rozhodnutí, v neposlednom rade ako sa udržať zdraví.

Je príliš skoro vedieť, koľko sa celkovo vyrobilo Marlborough Sauvignon Blanc 2022. Našťastie sa Sauvignon pestuje po celom svete, takže by nemalo byť príliš ťažké nájsť si alternatívy. A kvôli úspechu Marlborough Sauvignon Blanc niektorí výrobcovia na druhom konci sveta, dokonca aj v údolí Loiry, kde sa vyrábajú klasické (ale vo všeobecnosti drahšie) Sauvignony zo Sancerre a Pouilly-Fumé, prešli na aromatický štýl propagovaný v Marlborough.


Vinárstvo Villa Maria Estate
Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Sir George Fistonich založil spolu so svojou ženou vinárstvo už v roku 1961. O rok neskôr vyrobil prvé víno. Postupne vinárstvo rástlo a dnes patrí k najlepším a k najúspešnejším vinárstvam Nového Zélandu. Ako prvé novozélandské vinárstvo v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom. Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy.
Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady. V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.
Villa Maria má v portfóliu ďalších 6 značiek - Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 60 krajín sveta. Vína ponúka v šiestich kategóriách - Private Bin, Cellar Selection, EarthGarden, Reserve, Single Vineyard a Icon. Hrozno Sauvignon Blanc pochádza z dvoch najlepších vinohradníckych oblastí v údoliach Awatere a Wairu v Marlborough. Okrem klasických odrôd ako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pestujú aj Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



