Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Champagne Ayala v Mirror Cocktail Bar Hotela Radisson Carlton v Bratislave
Spoločnosť Corner dlhodobo spolupracuje so Champagne Ayala. 160-ročnú históriu Ayaly prezentoval exportný manažér Constantin Bollet. Nové priestory Mirror Cocktail Baru v Bratislave privítali v letný májový podvečer tridsiatku klientov spoločnosti Corner.
Ayala je klasickým predstaviteľom čistého a suchého Champagne z Aÿ. V roku 2005 Ayalu kúpil Bollinger. Zaujímavosťou je, že Bollinger kúpil len historický zámok v Aÿ a značku, vinohrady nie! Hrozno sa zberá ručne zo 70 rôznych crus z najlepších oblastí v Champagne: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Les Riceys, Montgueux a Vitry-le-François. Každá odroda hrozna, každé cru, každý ročník je vinifikovaný samostatne, aby sa zachoval výraz a samozrejme charakter. Treba podotknúť, že Ayala je absolútne nezávislá z pohľadu vlastníctva Bollingera. Čo nemusí platiť pri nákupe hrozna z najlepších parciel... Súčasný štýl Ayaly, ktorý je zameraný na odrodu Chardonnay, pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive. Preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav, výborný do gastronómie.
Prvým Champagne degustácie bol neročníkový Brut Majeur, ktorý dokonale reprezentuje štýl Ayala, odhaľuje čistotu a eleganciu. Tri roky zrenia v pivniciach dodáva tomuto cuvée rovnováhu a zároveň jemnosť. 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir a 20% Pinot Meunier. Dosáž 7 g/l. Klasické a čisté Champagne s výrazom. Jemná ovocná vôňa žltého ovocia doplnená o kvetinové a biskvitové tóny. Svieža, ovocná chuť s príjemnou autolýzou. V dochuti pripomína hruškový sorbet.
Pokračovanie s ružovou verziou Brut Majeur Rosé. Vo vôni pôsobí intenzívne, lesné jahody, červené ríbezle a brusnice. Neskôr mandle a florálne tóny. Chuť je štruktúrovaná a delikátna so šťavnatou ovocnou kyselinkou a krémovou textúrou. Základ tvorí 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. 6% rezervných vín z Pinotu Noir pochádza z Grand cru viníc z Aÿ. Dosáž 7 g/l. Rosé Majeur úžasne stelesňuje originalitu a rafinovanosť. Skvele doplní jemnú úpravu jahňacej kotlety na bylinkách.
V posledných rokoch na popularite získavajú najmä Champagne s takmer nulovou dozážou. Práve Ayala je priekopníkom suchého štýlu Champagne. Brut Nature NV vyzrieva až štyri roky v pivniciach. Jemná vôňa citrusov, žltých mirabeliek, bielych kvetov. Neskôr sa objavujú dymové tóny a riečny štrk. Delikátna a vyvážená chuť s výbornou sviežosťou a minerálnym prejavom. Striktné a minerálne. Už len ustrice alebo carpacco z chobotnice...
Záver degustácie patril samozrejme prestížnemu cuvée La Perle d´Ayala Brut 2012. Ročník 2012 bol v Champagne chladný a úroda hrozna bola nízka. Cuvée La Perle sa vždy vo vinárstve venuje osobitná pozornosť počas celého spracovania. Vyrába sa len v najlepších rokoch. Hrozno pochádza výlučne z Grand Cru vinohradov. 80% Chardonnay zo Chouilly, Cramant a Le-Mesnil-sur-Oger. 20% Pinot Noir z Verzy. Dlhé ležanie vína s kvasinkami ( pod korkom) po dobu najmenej 8 rokov, čo umožňuje vývoj komplexnej aromatickej škály. Ručné degoržovanie. Dozáž 6 g/l. Expresívne, komplexné Champagne s neuveriteľnou eleganciou, stále na začiatku svojho vývoja. La Perle je štýl, ktorý charakterizuje rukopis Caroline Latrive a Ayaly.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.










