Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Champagne Ayala v Mirror Cocktail Bar Hotela Radisson Carlton v Bratislave
Spoločnosť Corner dlhodobo spolupracuje so Champagne Ayala. 160-ročnú históriu Ayaly prezentoval exportný manažér Constantin Bollet. Nové priestory Mirror Cocktail Baru v Bratislave privítali v letný májový podvečer tridsiatku klientov spoločnosti Corner.
Ayala je klasickým predstaviteľom čistého a suchého Champagne z Aÿ. V roku 2005 Ayalu kúpil Bollinger. Zaujímavosťou je, že Bollinger kúpil len historický zámok v Aÿ a značku, vinohrady nie! Hrozno sa zberá ručne zo 70 rôznych crus z najlepších oblastí v Champagne: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Les Riceys, Montgueux a Vitry-le-François. Každá odroda hrozna, každé cru, každý ročník je vinifikovaný samostatne, aby sa zachoval výraz a samozrejme charakter. Treba podotknúť, že Ayala je absolútne nezávislá z pohľadu vlastníctva Bollingera. Čo nemusí platiť pri nákupe hrozna z najlepších parciel... Súčasný štýl Ayaly, ktorý je zameraný na odrodu Chardonnay, pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive. Preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav, výborný do gastronómie.
Prvým Champagne degustácie bol neročníkový Brut Majeur, ktorý dokonale reprezentuje štýl Ayala, odhaľuje čistotu a eleganciu. Tri roky zrenia v pivniciach dodáva tomuto cuvée rovnováhu a zároveň jemnosť. 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir a 20% Pinot Meunier. Dosáž 7 g/l. Klasické a čisté Champagne s výrazom. Jemná ovocná vôňa žltého ovocia doplnená o kvetinové a biskvitové tóny. Svieža, ovocná chuť s príjemnou autolýzou. V dochuti pripomína hruškový sorbet.
Pokračovanie s ružovou verziou Brut Majeur Rosé. Vo vôni pôsobí intenzívne, lesné jahody, červené ríbezle a brusnice. Neskôr mandle a florálne tóny. Chuť je štruktúrovaná a delikátna so šťavnatou ovocnou kyselinkou a krémovou textúrou. Základ tvorí 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. 6% rezervných vín z Pinotu Noir pochádza z Grand cru viníc z Aÿ. Dosáž 7 g/l. Rosé Majeur úžasne stelesňuje originalitu a rafinovanosť. Skvele doplní jemnú úpravu jahňacej kotlety na bylinkách.
V posledných rokoch na popularite získavajú najmä Champagne s takmer nulovou dozážou. Práve Ayala je priekopníkom suchého štýlu Champagne. Brut Nature NV vyzrieva až štyri roky v pivniciach. Jemná vôňa citrusov, žltých mirabeliek, bielych kvetov. Neskôr sa objavujú dymové tóny a riečny štrk. Delikátna a vyvážená chuť s výbornou sviežosťou a minerálnym prejavom. Striktné a minerálne. Už len ustrice alebo carpacco z chobotnice...
Záver degustácie patril samozrejme prestížnemu cuvée La Perle d´Ayala Brut 2012. Ročník 2012 bol v Champagne chladný a úroda hrozna bola nízka. Cuvée La Perle sa vždy vo vinárstve venuje osobitná pozornosť počas celého spracovania. Vyrába sa len v najlepších rokoch. Hrozno pochádza výlučne z Grand Cru vinohradov. 80% Chardonnay zo Chouilly, Cramant a Le-Mesnil-sur-Oger. 20% Pinot Noir z Verzy. Dlhé ležanie vína s kvasinkami ( pod korkom) po dobu najmenej 8 rokov, čo umožňuje vývoj komplexnej aromatickej škály. Ručné degoržovanie. Dozáž 6 g/l. Expresívne, komplexné Champagne s neuveriteľnou eleganciou, stále na začiatku svojho vývoja. La Perle je štýl, ktorý charakterizuje rukopis Caroline Latrive a Ayaly.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.