Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Letné koktaily s vínom
Víno je úžasný nápoj sám o sebe, no niekedy je fajn spojiť ho s iným nápojom poprípade s ovocím, najmä v horúcich dňoch. Nie všetky letné koktaily na báze vína musia byť len šumivé. Iste, trochu bubliniek je zábava, ale niekedy môžete mať náladu aj na niečo jemnejšie.
Klasický letný drink by mal byť ľahký a osviežujúci . Najlepšie koktaily a aperitívy na denné pitie by mali mať nižší alkohol, aby váš organizmus príliš nezaťažili. Ak si počas horúceho dňa chcete vychutnať ľadovo vychladené vínne koktaily, nezabudnite si vychladiť aj poháre.
V Benátkach si Taliani vychutnávajú spritz Veneziano, osviežujúcu kombináciu šumivého vína, Aperolu a sódovej vody. French 75, vytvorený vo Francúzsku okolo prvej svetovej vojny, spája Champagne s ginom, trstinovým sirupom a citrónovou šťavou. Letné koktaily si môžete pripraviť aj doma. Prinášame vám pár tipov na osviežujúce drinky na báze vína.


Jahodové frosé
Prečo sa obmedzovať na rosé, keď si môžete dať frosé. Jednoducho nalejte fľašu ružového vína do nádoby a zmrazte ju aspoň na šesť hodín. Mrazené rosé zmiešajte s jahodovým džúsom, limetkovou šťavou a hrsťou čerstvých alebo mrazených jahôd. Miešajte a vychutnávajte. Odporúčane víno: Karpatská Perla Cabernet Sauvignon 2021
Mojito ala Sauvignon
Máte radi mojito? Čo tak namiešať ho z bieleho vína. Pripravte si ľahké, biele víno ako napríklad Sauvignon Blanc. Čerstvé lístky mäty premiešajte niekoľkými kúskami limetky. Pridajte víno, sódu a ľad. Odporúčane víno: Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Organic 2021


Sherry Cobbler
Vynechávate niekedy dezert, aby ste si mohli vychutnať dezert v pohári? Sherry Cobber je to pravé pre vás. Zmiešajte niekoľko pomarančov s trstinovým sirupom. Potom pridajte sherry a ľad, pretrepte. Odporúčane víno: Romate Cream
Sangria
Tradičný, jednoduchý drink zo Španielska Sangria sa dokonale hodí k tapas alebo i samotné. Zažite španielske leto aj doma. Začnite s pomarančovým džúsom, pridajte niekoľko čerstvých plátkov pomaranča, citrónu a červeného melónu. Ovocie jemne roztlačte lyžičkou, pridajte ľad a potom suché, ľahšie, červené víno odrody Tempranillo. Odporúčane víno: El Coto Vintage Coto Mayor Crianza 2018


G.G. Fizz
Ste milovníkom zázvoru a bieleho vína. Vyskúšajte GG spojenie (ginger & gewűrztraminer). Dokonalý koktail, chuťovo harmonický. Zázvor je korenie, ktorý vyvážite sladkým (agáve sirup), kyslým (víno) a to zalejete šumivým vínom. Odporúčane vína: Reya Organica Tramín červený BIO 2020, Reya Prosecco DOC
Lone Star Negroni
Koktaily z Madeiry sú vynikajúce vďaka vyváženej chuti. Chuťový profil Madeiry pripomína sladký vermút. Nahraďte vermút v klasickom talianskom negroni. Gin, Madeira a Campari. Zmiešajte ingrediencie v pohári naplnenom ľadom a môžete ozdobiť plátkom pomaranča. Odporúčany gin: Pink 47 London dry 47%
Madeira a Tonic
Možno pre niekoho prekvapivá kombinácia, ale prečo nie. Je to veľmi osviežujúci drink. Naplňte vysoký pohár kockami ľadu, potom pridajte madeiru a tonik. Zľahka premiešame a môžete vychutnávať. Ingredience: Blandy's Madeira Duke of Clarence Rich, Erasmus Bond Botanical Tonic Water
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


