Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Prečo stúpa popularita vín frizzante
Bublinky sú najmä v lete veľmi obľúbené. Trend výroby a konzumácia vín s označením frizzante oslovuje predovšetkým mladú generáciu. Dobre vychladené až podchladené, podávané s kockami ľadu. Nielen pre atraktívny vzhľad fliaš, ale hlavne i kvôli cene sa stávajú populárnejšie ako sekt alebo Champagne. 90% vín frizzante sa predáva v skle so šrobovacím uzáverom, avšak v supermarketoch sa objavujú i v plechovkách.
AKCIA - Sety plné bubliniek -10%
Frizzante po taliansky
Slovo frizzante pochádza z taliančiny a znamená jemne perlivé. Označenie frizzante majú najčastejšie vína Prosecco. Ide o jemne perlivé víno z odrody Glera, ktoré sa vyrába tvz. Charmatovou metódou. Charmat je proces výroby šumivého vína, kedy sa víno vloží do veľkých tankov autokláv, aby prešlo sekundárnou fermentáciou. Keď kvasinky spotrebúvajú cukor, uvoľňujú oxid uhličitý (CO2). Špecializovaná tlaková nádrž spôsobuje, že CO2 sa absorbuje do vína. Víno sa potom plní do fliaš z tanku. Táto technika sa tiež nazýva metodo Italiano, Marinottiho metóda alebo i tanková metóda. Perlenie vzniká prirodzene počas sekundárnej fermentácii. Frizzante vína majú tlak medzi 1 a 2,5 baru pri 20˚C. Zákon ich definuje ako perlivé a sú klasifikované a zdaňované ako tiché vína.
Odporúčane víno: SERENA 1881 Prosecco Frizzante
Odpoveď slovenských vinárov na talianske bublinky
Slovenské Frizzante vína vznikajú iným spôsobom. Do hotového vína sa pred fľašovaním pridá malé množstvo oxidu uhličitého a tak vznikne perlivé víno, respektíve sýtené, perlivé víno. Množstvo oxidu uhličitého neovplyvňuje chuť vína. Môže však ovplyvniť vnímanie arómy a chute. Frizzante ako svieži, aromatický a ovocný štýl vína je výrazne odlišný od tradičného štýlu šumivých vín (ako je Champagne alebo Franciacorta). Frizzante sa vyrába z hrozna s výraznými odrodovými vlastnosťami, ktorých cieľom je zachovať si primárne ovocné tóny. Na Slovensku sa najčastejšie používajú aromatické odrody ako Muškát moravský, Muller Thurgau, Sauvignon, Pálava, Iršai Oliver, Pesecká Leánka, z modrých odrôd Svätovavrinecké, Frankovka modrá alebo Zweigeltrebe. Dokonca na našom trhu sa objavujú aj ovocné friizante vína.
Tento typ vína je populárny i u našich západných susedov v Čechách, Nemecku, Maďarsku a Rakúsku, ale i v Španielsku. Pokiaľ bude populárne Prosecco, bude i Frizzante. Avšak, ak sa chcete orientovať vo svete šumivých vín, neostávajte len pri frizzante.
Vína Frizzante majú nižší alkohol 7-11%obj., Slovenské frizzante vína sú väčšinou v kategórii polosuchých až sladkých jemne sýtených vín. Podávajú sa pri nižšej teplote 6 - 8° C ako aperitív s kockami ľadu a ovocím. Výborne sa hodia do letných koktailov alebo strikov.
Karpatská Perla
Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2020 - Frizzante z vinárstva KARPATSKÁ PERLA zo žulového podložia očarí vôňou tropického ovocia. V chuti dominujú príjemné kyseliny so zvyškovým cukrom.
Frtus
Frtus Winery Rendez-Vous Frizzante Rosé 2021 - Rendez-Vous nie je žiadne ťažké šumivé víno na rozmýšľanie, ale práve naopak. Šťavnaté, ovocno krémové so sladším prejavom, perlivé “roséčko”.
Zámocké vinárstvo Šimák
Šimák Zámok Pezinok Frizzante rosé 2021 - Frizzante, ktoré určite zaujme svojou maľovanou etiketou. Vo vôni dominujú čerstvé maliny a jahody. V chuti smotanovo jahodové a svieže.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




