Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ampio delle Mortelle - novinka v portfóliu od Antinori
Le Mortelle je jedným z najnovších projektov rodiny Antinori. Ekologické vinárstvo vytvorené v pobrežnej Maremme v Toskánsku.
Víno Ampio delle Mortelle bolo prvý krát vyrobené v roku 2015. Ročník 2018 je momentálne len štvrtým v poradí. Jeho produkcia je veľmi limitovaná, ročná produkcia je len 5 až 7 tisíc fliaš v závislosti od ročníka. Sme radi, že sa nám pre vás podarilo získať exkluzívne 24 fliaš tohto zaujímavého vína.
Le Mortelle
Vinárstvo Mortelle sa nachádza v srdci mesta Maremma v Toskánsku, neďaleko mesta Castiglione della Pescaia, ktoré má výnimočnú polohu. Mortella (divoká myrta) je kvitnúci ker bežne sa vyskytujúci v týchto častiach a prepožičiava svoje meno aj vinárstvu. Dôkaz o vlastníctve pôdy rodinou Antinori je zaznamenaný na liste vlastníctva z roku 1863. Uvádza ich vlastníctvo Poggio Franco, jednej z najlepších viníc spolu s ďalšími pozemkami. Od roku 1999 bola nehnuteľnosť opäť nadobudnutá rodinou Antinori. Postupne venuje svoje úsilie zveľaďovaniu viníc a budovaniu vinárstva s pevnou vierou, že táto oblasť, pomaly sa vynárajúca na talianskom vinohradníckom horizonte, má veľký potenciál na produkciu vysoko kvalitných vín. Odrody pestované v tejto oblasti naplno prejavujú svoje vlastnosti, ako aj výnimočnosť terroiru.
Vinárstvo navrhlo a postavilo AEI Progetti z Florencie v rokoch 2007 až 2009 za cenu 11 miliónov eur. Je postavený hlavne pod zemou, aby sa minimalizoval dopad na životné prostredie.
Vinárstvo Mortelle sa rozprestiera na ploche 270 hektárov, z ktorých 170ha je vysadených odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Carmenére. Novšie vinice boli osadené bielymi odrodami ako Vermentino, Ansonica a Viognier. Antinori si zachovalo aj 15 ha olivových hájov, ovocných stromov (broskyne, slivky, marhule, hrušky) a čučoriedok. Dve novovzniknuté jazerá sú teraz rajom pre divokú zver. Pôda je strednej konzistencie, piesčitá a hlinitá zložená z ílu a oxidu kremičitého a v niektorých častiach je bohatá na skalnaté usadeniny.
Vinárstvo sa nachádza na kopci, do ktorého erbu bola doslova vybudovaná vínna pivnica, dokonale ladiaca s okolitou krajinou. Cieľom bolo čo najmenej zasahovať do životného prostredia, aby sa využili prírodné materiály a využili sa existujúce horniny v hĺbke pôdy s ich tepelnou reguláciou.
Vínna pivnica je cylindricky navrhnutá na troch úrovniach ako ulita slimáka, v nej prebiehajú všetky fázy výroby vína s využitím prirodzeného sklonu od príchodu hrozna až po vinifikáciu, skladovanie a dozrievanie v barikových sudoch. Tento proces prebieha úplne bez použitia púmp iba pomocou gravitácie, čo dodáva vínam vyššiu kvalitu a zároveň šetrí energiu.
Ampio delle Mortelle 2018 (eshop)
Ročník 2018 sa začal nižšími ako priemernými teplotami a opakovanými dažďovými prehánkami v zime a na jar. Tieto klimatické podmienky doplnili zásoby podzemnej vody, čo viedlo k normálnemu rastovému cyklu a optimálnej násade. Letné počasie bolo horúce, ale vinohrady nepostihli nadmerné výkyvy horúčav. Selektívne odstraňovanie listov v mesiaci jún a rýchle preriedenie strapcov na začiatku augusta zaručili vynikajúcu rovnováhu viniča a umožnili hroznu dosiahnuť dokonalú zrelosť. Zber hrozna bol posunutý o niekoľko dní v porovnaní so sezónnym priemerom. Začal tretí septembrový týždeň s Cabernet Franc. Potom pokračoval na konci mesiaca s odrodou Cabernet Sauvignon. Zber bol ukončený prvý októbrový týždeň s Carménère.
Ampio delle Mortelle je vyrobený z najlepších viníc Le Mortelle. Hrozno sa zbiera do malých prepraviek a prináša sa do pivnice.
Pomocou techniky gravitačného toku sa do špeciálnych nádrží so zrezanými kužeľmi dostanú len tie najkvalitnejšie bobule. Špeciálny tvar nádrží a jedinečná metóda zaručujú šetrný proces výroby vína a zvýrazňujú a individuálne vlastnosti každej odrody hrozna.
Rôzne šarže, oddelené podľa odrôd hrozna, boli prenesené do nových francúzskych dubových sudov, kde prebiehala jablčno-mliečna fermentácia. Víno dozrievalo približne 18 mesiacov. Potom boli jednotlivé sudy zmiešané a víno dozrievalo ďalších 12 mesiacov vo fľaši, až kým nebolo uvoľnené na predaj.
Ampio delle Mortelle 2018 má tmavo rubínovo červenú farbu. Vôňa vyjadruje svoj podmanivý charakter s korenistými tónmi čierneho korenia a sladkého drievka sprevádzanými príjemnou arómou drobného bobuľového ovocia, najmä ríbezlí a čučoriedok. Jeho buket dotvárajú jemné tóny fialkových kvetov a tóny klinčekov, tabaku a čokolády. Chuť je elegantná s výbornou tanínovou textúrou.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






