Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Nichta
Vinárstvo Nichta je moderné rodinné vinárstvo sídliace v srdci vinohradníckeho regiónu Tekov v Čajkove od roku 1997. Prináša veľa skvelých slovenských vín z odrôd ako Pesecká leánka, Devín či Dunaj. Majiteľ, vinár a vinohradník Branislav Nichta so svojou rodinou verí, že kľúčom ku kvalitnému vínu sú ich vlastné vinohrady, ktoré sa nachádzajú v blízkosti vinárstva.
TIP: Súťaž o balíček vín Nichta - Výherný balíček obsahuje štyri vína Nichta, sekt Pesecká leánka v tubuse, vínne ponožky a tričko. Šanca vyhrať je veľká! Súťaž trvá do 30.9.2022.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Vlajkovou loďou nášho vinárstva je dlhodobo odroda Devín. Boli sme jedni z prvých vinárov a vinohradníkov, ktorý uverili potenciálu tejto slovenskej odrody a jej prvý hektár sme vysadili do strmého kopca na hone Močiarno už v roku 2000. Práve z tejto polohy pochádza náš suchý Devín Močiarno z ročníka 2021, ktorý sa vyznačuje krásnou aromatikou tropického ovocia, lúčnych kvetov a agátového medu. Jeho chuť je opojná a harmonická s výborným balansom medzi zvyškovým cukrom a kyselinami. Príjemným bonusom je certifikovaný nízky obsah histamínu. Náš Devín už stihol zaujať odborníkov na viacerých medzinárodných súťažiach. Z Prahy nám priniesol zlatú medailu a striebrom ho ocenili v Bruseli aj v Madride.
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
Výbornou kombináciou sú medailónky z jeleňa preliate hroznovým chutney z odrody Alibernet podávané so zemiakovými kroketami a v kombinácií s našim polosladkým Alibernetom 2021.
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie odrody z nášho vinárstva patrí Pesecká leánka, ktorá je v našich vulkanických vinohradoch ako doma. Máme ju vysadenú na hone Močiarno v Čajkove. Vyrábame ju vo viacerých prevedeniach. Prvým je veľmi aromatická polosuchá Pesecká leánka z výsadby z roku 2013, kde sme sa rozhodli vysadiť originálny rumunský klon Peseckej leánky - Feteascy regaly. Druhým je suchá Pesecká leánka Močiarno, ktorá pochádza z hrozna z našich najstarších vinohradov vysadených v roku 1997. Z Peseckej leánky dokonca vyrábame aj pestovateľský sekt, ktorý vyzrieva na kaloch po dobu 9 mesiacov.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Naše vinárstvo počas posledného roka kompletne zmenilo svoju vizuálnu identitu. Naše portfólio nájdete rozdelené do troch kategórií a to: Classic, Terroir a Signature. Vína z línie Classic sa vyznačujú ľahkosťou a nižším obsahom alkoholu.V línií Terroir nájdete typické odrody Tekova odrážajúce vždy jeden konkrétny vinohrad hrdo uvedený aj na prednej etikete. Úplnou novinkou je línia Signature, ktorá príde do predaja počas jesene. Nájdete v nej vrchol našej produkcie - Dunaj a Cuvée 25 z ročníka 2018, ktoré odpočívali dlhý čas v drevených sudoch a sú vyjadrením našej predstavy o víne zo srdca regiónu Tekov. Vína z tejto kolekcie nájdete okrem štandardných 0,75 litrových fliaš aj v prevedeniach Magnum (1,5 l), Double Magnum (3,0 l) a Bordeaux Jeroboam (5,0 l).
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






