Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Karpatská Perla
Karpatská Perla, rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity obhospodaruje takmer 50 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe a unikátne prírodné sladké vína.
Na naše otázky odpovedá Ladislav Šebo.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Našou absolútnou topkou je v tomto roku určite prírodne sladké víno Aurelius 2018, cibébový výber z vinice Suchý vrch. V našej najväčšej vinici som ho vysadil v roku 2000 za jeden deň „kozou nohou“. Je medovo-ovocného charakteru a vyzrievalo v dubových sudoch. Jeho plná koncentrovaná chuť je harmonicky vyvážená pevnými kyselinami. Víno nám získalo nespočetne veľa ocenení, spomeňme tie najvýznamnejšie:
Vinalies Internationales Paris 2022 - zlatá medaila
Sakura Award 2022 - zlatá medaila
Vínne trhy Pezinok 2022 - veľká zlatá medaila + šampión
Galicja Vitis 2021 - šampión kategórie prírodné sladké vína
Bacchus Madrid 2021 - zlatá medaila
Danube Wine Challenge 2021 - veľká zlatá medaila a víťaz kategórie
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
Obľúbeným jesenným jedlom v našom regióne je pečená hus so zemiakovými lokšami a červenou kapustou. K tejto tradičnej miestnej delikatese by sme odporučili párovať našu novinku, Frankovku modrú 2019. Prvýkrát sme ju dorobili z vinice Šajby v Modre. Vyniká vôňou po kôstkovom ovocí a harmonickou chuťou, v ktorej sú prítomné kúsky čerešní.
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Našou „nosnou odrodou“ je Veltlínske zelené, ktoré máme vysadené vo viacerých vinohradoch v Modre – v honoch Noviny, Ingle a v mladej vinici Šajby. Zaujímavosťou je, že každá z viníc má rozličný terroir – zloženie pôdy, polohu či mikroklímu. Vďaka rôznorodosti polôh a ich podloží nájdete v ponuke Karpatskej perly viacero veltlínov s úplne odlišným prejavom. Nové Veltlínske zelené 2022 sur lie z vinice Noviny je krásnym príkladom plného veltlínu. Bolo robené spontánne bez prídavku kvasiniek a prvýkrát bolo sírené po 6 mesiacoch. Batonážovali sme ho v agátovom 2000 litrovom sude na vlastných kvasinkách. Sme radi, že na Slovensku milovníci vín prichádzajú na chuť tradičným lokálnym odrodám a Veltlínske zelené sa preto teší čoraz väčšej obľube.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Už tretí rok sme v konverzii na bio a momentálne čakáme na certifikované bio hrozno.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





