Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Pavelka
Vinárstvo Pavelka je rodinné vinárstvo, ktoré vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov. Z nich pochádza hrozno, ktoré tvorí základ pre tradičné vína s charakterom malokarpatskej oblasti.
Na naše otázky odpovedá Milan Pavelka.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Absolútna topka u nás je oblúbená, veľmi vyhľadávaná Pálava: Je to overený novošlachtenec, ktorý sa pije sám, je to príjemný spoločník, ktorý vás povedie celý večer za ruku až do postele. Pálava je „s nízkym obsahom histamínu“. Farbu má zelenkavo zlatistú, má veľmi príjemnú aromatiku, ovocno kvetinovú lahodnú chuť, kde je cítiť tropické plody ovocia ako marakuja a ananás. Dochuť je zakončená lahodnými malokarpatskými kyselinkami vyváženými zbytkovým cukrom.
Rizling vlašský je to naša najtypickejšia Pezinská odroda, je to najrozšírenejšia odroda v malokarpatskom regióne. Vína sú veľmi harmonické, vyrovnané s jemnými kyselinkami, v aromatike majú veľmi jemné ovocné tony, až sušená tráva. Priniesol nám veľmi veľa ocenení z domácich i zahraničných súťaží. Dlhodobo náš Rizling vlašský patrí medzi najlepšie rizlingy na Slovensku.
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
Je obdobie jesene, kedy sa tešíme na husacie, alebo kačacie hody, ku ktorým by sme netradične ponúkali Rizling rýnsky pre mužov, a Pálavu pre dámy. Tento výber je odôvodnený tým, že po ťažkom jedle nezaťažíme žalúdok ťažkým vínom, naopak ukončíme jedlo príjemným ľahkým vínom, ktoré urýchli trávenie a nezaťaží žalúdok.
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Naše najobľúbenejšie vína sú Tramín červený a Pálava.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Zlatý pohár Československa – ocenenie: Hviezdne vinárstvo, zlaté medajle získal sekt Blanc de blancs aj Rosé cuvée.
Sekt Blanc de blancs získal zlatú medajlu na výstave Great America
Pálava – Nový sad Srbsko - zlatá medajla a šampion výstavy
Po rozboroch na Výskumnom ústave veterinárnom, naše biele vína sú zaradené k bezhistamínovým vínam. Pracujeme v konverzii na prechod do bio produkcie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






