Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Papillon
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach.
Na naše otázky odpovedá Darina Géciová a David Papillon.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
My sme mimoriadne nadšený z nášho Rieslingu 2020, ktorý zrel v betónom vajíčku. Hrozno Riesling (rizling rýnsky) pochádza z prvého BIO certifikovaného vinohradu na Slovensku, ktorý bol vysadený v roku 1998. Betónové vajíčko dáva vínu plné telo a necháva mineralitu sa krásne prejaviť.
Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Určite treba vyskúšať Bublinky, version: rosé 2020. Toto ružové perlivé víno je vyrobené metódou petillant naturel (pét nat). Je to prvá fermentácia zachytená vo fľaši a po vyzretí vo fľašiach sú kaly následne odstrelené – degoržované. Víno je číre, jemné bublinky nechajú vyninknúť elegancii ružového pinot noiru.
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
My sme príchod jesenného počasia zahájili kombináciou nášho Rieslingu 2020 a varenými zemiakmi s maslom, sous vide lososom preliatym omáčkou buerre blanc, do ktorej sme pridali domácu kyslú smotanu, čo tomu dodalo jemnú kyslosť ktorá skvele ladila s Rieslingom a na dekoráciu a dochutenie sa na vrchu vynímali šalviové lístky opražené na masle. To viete...hlavná ingrediencia francúzskej kuchyne je MASLO :)
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Pinot noir je jedno z našich najobľúbenejších vín. Je to francúzsky pinot – ľahké červené víno – burgundský štýl, úžasná aromatika. Máme ho v 2 verziách. Jedna je Symposion (víno zrelo v sklolamináte a vo fľašiach) a druhá sa volá Pinot noir (víno zrelo rok v dubových sudoch a následne vo fľašiach).V predaji sú momentálne ročníky 2019.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Jedna z pripravovaných noviniek na ktorú sa veľmi tešíme je Macération sauvignon, 2021. Je to Oranžový sauvignon blanc ktorý zrel rok v betónovom vajíčku. Veľmi zaujímavá kombinácia, na ktorú sa už nevieme dočkať.
Toto víno má (tak ako niektoré ďalšie z našich vín) francúzsky certifikát VIN MÉTHODE NATURE. Sme jediné vinárstvo na Slovensku s týmto certifikátom. Pre nás je to úspech ho získať. Znamená to že naše vína sú ekologické ale zároveň vyrobené naturálnou metódou, bez pridania síry, alebo len s minimom pridanej síry do 20 mg/l.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





