Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ktoré sú najobľúbenejšie slovenské vína? Slovenskí vinári vám prezradia.
Pýtali sme sa slovenských vinárov, ktoré ich víno je najpredávanajšie u slovenských spotrebiteľov.
Pozrite sa, ktoré vína patria medzi najobľúbenejšie z vinárstiev Chateau Grand Bari, Karpatská Perla, Pavelka, Ostrožovič, Nichta, Zámocké vinárstvo a Papillon.
Inšpirujte sa: Jesenné inšpirácie na slovenské vína - Priamo od našich vinárov
Pavol Krištín z vinárstva Chateau Grand Bari: „Najobľúbenejšie je víno MÚZA, familiárne ho označujeme aj ako víno, čo chutí všetkým. MÚZA je výnimočná svojím netypickým zložením. Je vyrobená tzv. kupážou (teda sceľovaním) Muškátu žltého a Zéty. Práve zriedkavá tokajská odroda Zéta dodáva vínu jeho tropický charakter. Toto biele, akostné značkové víno s chráneným označením pôvodu je rozpoznateľné svojou sviežosťou a šťavnatosťou. Je to ideálny mix aromatických odrôd a správneho množstva zbytkového cukru, ktorý robí polosladkú MÚZU zaujímavou pre rozmanitú skupinu konzumentov – od fanúšikov šumivého vína, cez zarytého vyznávača suchých odrodových vín, až po milovníka tokajských putňákov.“
Ladislav Šebo z vinárstva Karpatská Perla: „Nosnou odrodou vinárstva je Veltlínske zelené, ktoré máme vysadené vo viacerých vinohradoch v Modre, v honoch Noviny, Ingle a v mladej vinici Šajby. Zaujímavosťou je, že každá z viníc má rozličný terroir. Nové Veltlínske zelené 2021 sur lie z vinice Noviny bolo robené spontánne bez prídavku kvasiniek a prvýkrát bolo sírené po 6 mesiacoch. Batonážovali sme ho v agátovom 2000 litrovom sude na vlastných kvasinkách. Sme radi, že na Slovensku milovníci vín prichádzajú na chuť tradičným lokálnym odrodám a Veltlínske zelené sa preto teší čoraz väčšej obľube.“
Jakub Nichta z vinárstva Nichta: „Medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie odrody z nášho vinárstva patrí Pesecká leánka. Máme ju vysadenú na hone Močiarno v Čajkove. Vyrábame ju vo viacerých prevedeniach. Prvým je veľmi aromatická polosuchá Pesecká leánka z výsadby z roku 2013, kde sme sa rozhodli vysadiť originálny rumunský klon Peseckej leánky - Feteascy regaly. Druhým je suchá Pesecká leánka Močiarno, ktorá pochádza z hrozna z našich najstarších vinohradov vysadených v roku 1997. Z Peseckej leánky dokonca vyrábame aj pestovateľský sekt, ktorý vyzrieva na kaloch po dobu 9 mesiacov."
Jaroslav Ostrožovič z vinárstva Ostrožovič: "Najpopulárnejšia tokajská odroda je Muškát žltý, ktorý vyrábame v rôznych kategóriách a kolekciách: Abbrevio, Solaris a Special Collection. Špeciálnou technológiou vyrábame Muškát žltý slamový, ktorý určite stojí za ochutnanie. Samozrejme odroda Muškát žltý je i súčasťou každého tokajského výberu."
Rado Polák - Zámocké vinárstvo: „Každoročne najpredávanejším víno je Rizling rýnsky – najmä suchý a z červených vín je mimoriadne úspešná Frankovka modrá – taktiež z našich viníc v Dubníku. Momentálne sa však ukazuje ako mimoriadne úspešné a perspektívne Veltlínske zelené, Rizling vlašský, či každoročne úspešný Pinot gris."
Darina Géciová a David Papillon z vinárstva Pappilon – Víno od Francúza: "Pinot Noir je jednou z našich najobľúbenejších odrôd. Máme ho v 2 verziách, Symposion (víno zrelo v sklolamináte a vo fľašiach) a druhá Pinot Noir (víno zrelo rok v dubových sudoch a následne vo fľašiach). V predaji sú momentálne ročníky 2019."
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





