Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Golguz
Vinárstvo Golguz patrí do hlohoveckého terroiru, tvoriaceho významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Golguz obhospodaruje celkovú výmeru 230 ha vinohradov a patrí k najväčším vinohradníkom v rámci Slovenska.
Odpovedá Miloš Holík.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý?
"Medzi naše vlajkové lode patria odrody Rulandské biele, Rulandské šedé a Chardonnay. Týmto odrodám veľmi svedčí naša vápenatá pôda. Momentálne v predaji máme ako TOPku Rulandské biele, výber z hrozna, ročník 2019, suché. Toto víno pochádza z našej najstaršej vinice, ktorej výsadba bola realizovaná v roku 1974, víno nám bodovalo na domácich a zahraničných súťažiach."
Odporučte čitateľom víno, ktoré víno by mali určite ochutnať a prečo. Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a vášho vína?
"Na jeseň, keď začínajú oberačky, tak nesmie na stole chýbať pečená kačica, prípadne hus s lokšami. K tomuto jedlu by som odporučil z našej kolekcie Rulandské modré, bobuľový výber, ročník 2018."
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
"Čo sa týka najnovších úspechoch na súťažiach, tak za zmienku stojí veľká zlatá medaila na súťaži v Kyjove, kde sa hodnotili len Burgundské odrody a naše Chardonnay tam získalo veľkú zlatú medailu. Ďalšie významné ocenenie sme získali v Paríži, odkiaľ sme si priniesli zlatú medailu za Muškát moravský, zo súťaže SAKURA v Japonsku sme si priniesli zlatú medailu za Pálavu hrozienkový výber."
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





