Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
6 ideálnych vín jesene
Jeseň je najfarebnejším ročným obdobím. Rôzno sfarbené lístie môže pripomínať niekomu i farbu vín – zlato zelenkavá, žltá, oranžová, rubínovo červená alebo bordová. Prinášame vám zaujímavé tipy vín, s ktorými môžete prežiť nádhernú farebnú jeseň.

1. fáza
Postupne lístie mení farbu zo zelenej na zlatistú. Rovnako sa menia i naše chute. Od ľahkým, sviežich letných vín prechádzame k plnším bielym. Práve teraz je čas siahnuť po Chenin Blanc zo starých vinohradov z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.
Víno, ktoré fermentovalo v dubových sudoch z Burgundska 12 mesiacov, získalo štruktúru a pritom si zachovalo svoju ovocnosť a prirodzenosť. Pokojne ho dekantujte v karafe.
Perfektne sa hodí k prepracovanejším jedlám, ako sú ryby a mäkkýše s omáčkou, hydina, krémové rizoto s petržlenovou vňaťou.
Somelierka odporúča víno: Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018
2. fáza
Aj oranžová je farbou jesene. História výroby oranžového vína siaha do východoeurópskej vinohradníckej krajiny Gruzínsko. V tejto krajine vína kvasili v qvevroch, ktoré sa používali i na dozrievanie vín. Práve odroda Tramín červený je výbornou odrodou k výrobe „orange wine“.
Ten od Kasnyika podstúpil 15-dňovú maceráciu na šupkách. Víno zrelo 9 mesiacov na jemnom sedimente v použitých dubových sudoch. Výborný k tradičnej ázijskej kuchyni.
Somelierka odporúča víno: Kasnyik Orange Tramín Organic 2021

3. fáza
Zlato jantárová farba lístia mi pripomína Vinsanto z vinárstva Antinori. Výroba tohto vína regióne Chianti Classico siaha až do stredoveku. Pri dodržaní tradičných metód a prísnych výrobných predpisov sa Vinsanto vyrába z odrôd Trebbiano a Malvasia, ktoré sa nechajú sušiť prirodzeným procesom vyžadujúcim čas a trpezlivosť.
Hrozno sa nechalo vysušiť do konca decembra, potom bolo jemne lisované. Vinsanto Marchese Antinori vyzrieva 3 roky v malých dubových sudoch „caratelli“.
Opojná vôňa kandizovaného ovocia, marcipánu a lesného medu, dopĺňa v chuti limetková kôra a hrozienka. Výborné k mini torte s brusnicami a bielou čokoládou.
Somelierka odporúča víno: Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015
4. fáza
Každý z nás si pamätá vôňu mokrého farebného lístia, jemne zemitá. Pri popise vína odrody Pinot Noir sa často stretávame práve s týmto pomenovaním.
Klasický Pinot Noir s týmto prejavom môžete nájsť nielen v Burgundsku, ale aj v Chile. Ten z vinárstva Errazuriz je jemný, kvetinovo herbálny s ovocnou textúrou a celkovým prirodzeným prejavom. Výhodou je, že už teraz je pripravený na pitie.
Somelierka odporúča víno: Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020

5. fáza
Jeseň bez Frankovky si neviem predstaviť. Odroda, ktorá si zaslúži pozornosť. Karmazín odkazuje na staré pomenovanie pre Frankovku.
Tá od Honzu Stáveka je naozaj taká, akú si ju môžu pamätať naši starí rodičia. Klasická, drsná a nadčasová, vyrobená tradičným spôsobom. Výborná s trhanému konfitovanému kačaciemu mäsu s omáčkou z červenej kapusty.
Somelierka odporúča víno: J. STÁVEK Karmazín family 30´ cuvée 2018
6. fáza
Jeseň je unikátne ročné obdobie aj vo vinohrade. Listy niektorých modrých odrôd sa sfarbia až do purpurovo bordovej farby. Nádherná scenéria s kalichom vína napríklad s Malbecom z oblasti Cahors.
Extra Libre je unikátne červené víno vyrobené bez oxidu siričitého. Prirodzené, elegantné s odtlačkom ruky vinára Pascala Verhaeghe. Čistý výraz Malbecu.
Somelierka odporúča víno: Château du Cedre Extra Libre, Cahors Malbec, BIO 2021
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


