Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

6 ideálnych vín jesene
Jeseň je najfarebnejším ročným obdobím. Rôzno sfarbené lístie môže pripomínať niekomu i farbu vín – zlato zelenkavá, žltá, oranžová, rubínovo červená alebo bordová. Prinášame vám zaujímavé tipy vín, s ktorými môžete prežiť nádhernú farebnú jeseň.

1. fáza
Postupne lístie mení farbu zo zelenej na zlatistú. Rovnako sa menia i naše chute. Od ľahkým, sviežich letných vín prechádzame k plnším bielym. Práve teraz je čas siahnuť po Chenin Blanc zo starých vinohradov z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.
Víno, ktoré fermentovalo v dubových sudoch z Burgundska 12 mesiacov, získalo štruktúru a pritom si zachovalo svoju ovocnosť a prirodzenosť. Pokojne ho dekantujte v karafe.
Perfektne sa hodí k prepracovanejším jedlám, ako sú ryby a mäkkýše s omáčkou, hydina, krémové rizoto s petržlenovou vňaťou.
Somelierka odporúča víno: Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018
2. fáza
Aj oranžová je farbou jesene. História výroby oranžového vína siaha do východoeurópskej vinohradníckej krajiny Gruzínsko. V tejto krajine vína kvasili v qvevroch, ktoré sa používali i na dozrievanie vín. Práve odroda Tramín červený je výbornou odrodou k výrobe „orange wine“.
Ten od Kasnyika podstúpil 15-dňovú maceráciu na šupkách. Víno zrelo 9 mesiacov na jemnom sedimente v použitých dubových sudoch. Výborný k tradičnej ázijskej kuchyni.
Somelierka odporúča víno: Kasnyik Orange Tramín Organic 2021

3. fáza
Zlato jantárová farba lístia mi pripomína Vinsanto z vinárstva Antinori. Výroba tohto vína regióne Chianti Classico siaha až do stredoveku. Pri dodržaní tradičných metód a prísnych výrobných predpisov sa Vinsanto vyrába z odrôd Trebbiano a Malvasia, ktoré sa nechajú sušiť prirodzeným procesom vyžadujúcim čas a trpezlivosť.
Hrozno sa nechalo vysušiť do konca decembra, potom bolo jemne lisované. Vinsanto Marchese Antinori vyzrieva 3 roky v malých dubových sudoch „caratelli“.
Opojná vôňa kandizovaného ovocia, marcipánu a lesného medu, dopĺňa v chuti limetková kôra a hrozienka. Výborné k mini torte s brusnicami a bielou čokoládou.
Somelierka odporúča víno: Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015
4. fáza
Každý z nás si pamätá vôňu mokrého farebného lístia, jemne zemitá. Pri popise vína odrody Pinot Noir sa často stretávame práve s týmto pomenovaním.
Klasický Pinot Noir s týmto prejavom môžete nájsť nielen v Burgundsku, ale aj v Chile. Ten z vinárstva Errazuriz je jemný, kvetinovo herbálny s ovocnou textúrou a celkovým prirodzeným prejavom. Výhodou je, že už teraz je pripravený na pitie.
Somelierka odporúča víno: Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020

5. fáza
Jeseň bez Frankovky si neviem predstaviť. Odroda, ktorá si zaslúži pozornosť. Karmazín odkazuje na staré pomenovanie pre Frankovku.
Tá od Honzu Stáveka je naozaj taká, akú si ju môžu pamätať naši starí rodičia. Klasická, drsná a nadčasová, vyrobená tradičným spôsobom. Výborná s trhanému konfitovanému kačaciemu mäsu s omáčkou z červenej kapusty.
Somelierka odporúča víno: J. STÁVEK Karmazín family 30´ cuvée 2018
6. fáza
Jeseň je unikátne ročné obdobie aj vo vinohrade. Listy niektorých modrých odrôd sa sfarbia až do purpurovo bordovej farby. Nádherná scenéria s kalichom vína napríklad s Malbecom z oblasti Cahors.
Extra Libre je unikátne červené víno vyrobené bez oxidu siričitého. Prirodzené, elegantné s odtlačkom ruky vinára Pascala Verhaeghe. Čistý výraz Malbecu.
Somelierka odporúča víno: Château du Cedre Extra Libre, Cahors Malbec, BIO 2021
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.