Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Rozhovor s BIO vinárstvom Domin & Kušický
Biovína sú stále viac a viac vyhľadávané. Prvým priekopníkom v ekologickom poľnohospodárstve na Slovensku bol Ing. Ján Domin, ktorý sa zaoberal pestovaním poľnohospodárskych plodín v ekologickom režime. Bolo prirodzené, že pri zakladaní vlastných vinohradov sa vydal práve touto cestou. Dnes rodinné vinárstvo Natural Domin & Kušický obrába svoje vinohrady vo Veľkom Krtíši, Plachtinciach, Vinici a v Modrom Kameni. Všetky vína nesú označenie a číslo certifikácie Bio. Diana Kušická hovorí: "Vyše dvadsať rokov žijeme ekologicky."
TIP: Súťaž o balíček Domin & Kušický. Vyhrajte novoročný balíček Domin & Kušický, ktorý je plný vín a krásnych darčekov. Výherný balíček obsahuje mikinu, ponožky, vývrtku a 5 BIO vín - Chardonnay BIO 2019, Pinot blanc BIO 2021, Tramín červerný BIO 2021, Pinot noir BIO 2017, Cabernet Sauvignon BIO 2021. Súťaž sa končí 10. 2. 2023.
Prečo ste sa rozhodli pre túto priekopnícku cestu v rámci Slovenska?
Diana Kušická: „Lebo týmto staro-novým systémom hospodárenia, bez použitia syntetických pesticídov a hnojív produkujeme kvalitné a zdravé biopotraviny-biovíno. Najťažšie bolo na začiatku presvedčiť o tom spotrebiteľa, že to nie je marketingová nálepka, ani nejaký novodobý trend. Je to návrat k prirodzenému. Ľudia už asi zabudli, že v 20. storočí spolu s technologizáciou fabrík a závodov sa začali chemizovať aj potraviny, aby mali krajšiu farbu, vydržali dlhšie. Vznikla akási uniformita vín s ľúbivou vôňou a chuťou.
Ekologické poľnohospodárstvo prispieva k udržovaniu vyváženej kultúrnej krajiny a vytvára podmienky pre prosperitu vidieka. Pri svojej práci sa opierame o znalosti biológie rastlín, o zákonitosti rastu, o vplyve rôznych faktorov pôsobiacich na rastlinu a rozumne ich využívame. Pritom sa zriekame použitia akýchkoľvek syntetických agrochemikálií zo skupiny hnojív, pesticídov a geneticky modifikovaných organizmov.
Ľudia si vás ešte pamätajú aj pod názvom Natural Alimentária. Už vtedy sa vaše vína odlišovali od ostatných, nielen vzhľadom fľaše, ale i obsahom. Prečo ste sa rozhodli ísť ekologickou cestou?
Diana Kušická: „Je pravda, že prví zákazníci nás poznajú pod starým názvom, ale od roku 2010 sa prezentujeme novým názvom a hlavne našimi menami, čo určite funguje lepšie v povedomí zákazníkov. To ale nič nemení na tom, že od samého začiatku sme si razili vlastnú cestu a pre naše ekologické vína zo severnej vinohradníckej hranice v rámci Európy sme hľadali tvar fľaše, ktorý ho bude prezentovať. Hlavnou motiváciou produkovania biovín je ich vysoká nutričná hodnota, tieto vína majú svoj charakter. To môže vinár dosiahnuť iba vtedy, ak do vína nepridáva žiadne aditíva, ktoré menia vôňu, farbu, chuť, ale všetko ponechá na prírodu.“
"Celá produkcia nášho vinárstva je v ekologickom režime a týka sa to aj pestovania orechov a gaštanov."
Ste rodinné vinárstvo. Ako máte rozdelenú prácu, kto má čo na starosti?
Diana Kušická: „Ja riešim ekonomický chod firmy a spolu s Patríciou (dcérou) všetko okolo marketingu výrobkov, sociálne médiá. Môj manžel Tibor pracuje hlavne vo vinohradoch, stará sa o dopestovanie čo najkvalitnejšieho hrozna. Spolu s našim synom Dávidom pracujú bok po boku aj v pivnici. Vytvárajú vína, ktoré sú predovšetkým prírodné, zdravé a odrážajú genius loci. V tandeme Tibor a David funguje symbióza. David pristupuje k veciam novým pohľadom a nadšení, Tibor pridáva svoje dlhoročné skúsenosti. V neposlednom rade je tu Adriana s Robom, ktorý komunikujú s koncovými zákazníkmi, riešia objednávky a degustácie. Samozrejme, že v rodinnej firme sa to nedá až takto priamočiaro oddeliť, lebo všetci sa zúčastňujeme na chode firmy a často riešime veci spoločne, radíme sa a často sa stretneme pri pohári nášho vína a analyzujeme spoločné rozhodnutia. Všetci v rodine pracujeme pre jeden cieľ, vyrobiť čo najlepšie vína.“
Už vyše 20 rokov pracujete v ekologickom režime. Vyššie už je biodynamika. Uvažujete vystúpiť až na najvyšší stupeň?
Diana Kušická: „K biodynamike je najbližšie Dávid. Je to jeho cieľ do budúcnosti. My ostatní sme k tomu tiež pričuchli, niečo naštudovali, niečo prechutnali. Pri 40 ha to je neľahká úloha, preto je potrebné sa na ňu pripraviť. Náš prvý bio vinohrad bol na hone Katovka na Modrom Kameni. Vinohrad prejde v najbližších rokoch reštrukturalizáciou. Výnimočné miesto v nadmorskej výške 330 metrov nad morom, určuje “cool climate” charakter vín. Súčasťou je aj starý kamenný dom. Kedysi sme ho chceli rekonštruovať, no dodnes sa nenašiel čas a ani prostriedky. Avšak vedela by som si tu prestaviť pokojný život obklopená vinohradom."
Akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a vášho vína ste ochutnali?
Diana Kušická: „Naše vína boli kombinované už s rôznymi pokrmami. Milujem poctivé jedlo, ale rada objavujem aj nové chute. V poslednej dobe sa mi veľmi páčila spolupráca so šéfkuchárom Danielom Hamrákom. Taktiež spolupracujeme s bistrom ROUS, kde je výborná kuchyňa a môžete tam ochutnať naše vína kľudne aj počas obeda.“
Aké novinky pripravujete v roku 2023?
Diana Kušická: „Novinky zatiaľ nebudem prezrádzať, máme toho veľa v hlave. Uvidíme, čo sa nám podarí zrealizovať, ale určite sa zákazníci majú na čo tešiť. V pivnici zrejú nové ročníky vín a prezradím, že vo fľaši už čaká na svoju premiéru jeden úplne nezvyčajný produkt.“
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




.jpg)



