Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Château Topoľčianky prichádza so Chardonnay s etiketou od maliara Martina Lukáča
Toto Chardonnay vzniklo ako vzájomná inšpirácia vína a umenia. Autorom etikety je maliar Martin Lukáč, ktorého diela sú veľmi osobité a nespútané. Aké je víno pod jeho obálkou?
Château Topoľčianky Chardonnay ML 2020
Hrozno pre víno Chardonnay ML 2020 sa urodilo v južnoslovenskej obci Marcelová na terasovitých svahoch honu Starý vrch. Ílovito-kamenisté podložie, redukcia úrody a zelená prebierka v kombinácií s ideálnym ročníkom zabezpečili dokonalé hrozno.
Lipový kvet a propolis absolútne dominujú vo vôni. V ústach objavíte kandizované ovocie, hrušky, dulu, či ananás a žltý melón. Plná a opulentná chuť je podčiarknutá jemným zvyškovým cukrom.
Martin Lukáč pochádza z Piešťan, vyštudoval ŠÚV v Bratislave a neskôr pokračoval v Košiciach na maľbe, no už 10 rokov žije a tvorí v Prahe. Vyštudoval tamojšiu vysokú školu UMPRUM. Absolvoval aj stáže na Akademii Umění v Praze pod vedením Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandu, ako aj na Akadémii v Lipsku. Vystavuje najmä v zahraničí. Momentálne má sólo výstavu v Tyler Wood Gallery v New Yorku, ale veľký počet výstav má napríklad aj v Berlíne, Londýne, Ríme, či Madride. Za zmienku stojí aj výstava v Los Angeles v The Cabin alebo výstava v Dánsku v Huset for Kunst og Design.
Château Topoľčianky je najväčším producentom hrozna na Slovensku, s tradíciou siahajúcou až do roku 1933. V súčasnosti obhospodarujú viac ako 650 hektárov slovenských viníc v Nitrianskej a Južnoslovenskej oblasti.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





