Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Aké víno na Veľkú noc? Tipy slovenských vinárov
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Inšpirujte sa: Vína na Veľkú noc
Darina Papillon – Víno od Francúza PAPILLON
„Na Veľkú Noc sa určite hodí ktorékoľvek naše „vajíčko“. Keďže je na obale a tématicky pasuje k týmto sviatkom Riesling, Macération Sauvignon Orange a Pinot Gris, všetky v BIO kvalite“.
Veľkonočný recept po francúzsky
Pomaly pečené jahňacie stehno v liatinovom hrnci (la cocotte – označenie hrnca vo Francúzsku) pri nízkej teplote 160 stupňov – 7 hodín. Do hrnca dáme jahňacie stehno, pridá sa 10 strúčikov rukou popučeného cesnaku, pol fľaše sladkého vína, pol fľaše červeného portského vína, 50 cl vývaru, soľ, korenie čierne a 2 vetvičky rozmarínu. Zakryjeme pokrievkou a šup do rúry na 7 hodín. Počas pečenia, ak treba, sa môže doliať víno.
Čo je potrebné k tomuto receptu? Minimálne 1 fľaša nášho vína z betónového vajca (ktorú pijete za tých 7 hodín počas pečenia) a 1 fľaša Pinot Noir k večeri.
Jakub Nichta – Vinárstvo Nichta
"Na zelený štvrtok odporúčame Veltlín zelený Baričky 2021. Toto suché víno má zelenú nielen v názve ale aj vo svojom prejave. Náš Veltlín z vinohradu Baričky vysadenom do ťažkého ílu vás poteší ako výborný partner k úpravám špargle alebo špenátu. Veľký piatok patrí k pôstnym dňom a u nás vo vinárstva mávame vždy rybu.
K bielej rybe (pstruh, treska alebo zubáč) vám odporúčame sekt z Peseckej leánky v prevedení extra dry. K tradičným veľkonočným sladkostiam skúste polosuchý Devín z ročníka 2022. Ak zvolíte ľahšie ovocné a smotanové zákusky, tak opäť kombinujte s ružovou Frankovkou. Nezabudli sme ani na milovníkov červeného. K čoraz populárnejšej pečenej jahňacine skvele sadne Frankovka modrá Baričky, ktorá vyzrievala rok v 500 litrových sudoch."
Vinárstvo Ostrožovič
"Blíži sa nám Veľká noc a každý z nás sa bude snažiť pripraviť všetko tak, aby sa naša rodina a blízki cítili pri našom stole čo najlepšie. Ten váš môže byť výnimočný vďaka receptu na ,,hrudku s hrozienkami,“ ktorú si vychutnáte spolu s Tokajským 4putňovým výberom z vinárstva Ostrožovič.
Sušené hrozienka namočíme na celú noc v Tokajskom 4putňovom výbere. Vajíčka (12 ks) vyšľaháme s kryštálovým (50 g) a vanilkovým cukrom a soľou. Mlieko trochu zohrejeme, pridáme vyšľahané vajíčka a hrozienka. Za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým nám zmes nezhrudkovatie. Do cedidla alebo sitka dáme gázu. Do gázy vylejeme obsah hrnca. Gázu stočíme a poriadne vytlačíme šťavu z hrudky, aby nám prebytočná šťava odkvapkala (cca 5 h). Samozrejme po celú dobu prípravy môžete popíjať 4putňový Tokaj."
Barbora Rakúsová - Fundus Regius
"Veľká Noc je pre nás veľkým sviatkom a dodržiavame tradície. U nás na Veľkonočnom stole nesmie chýbať žihľavová štrúdľa. Príprava je ľahká. Mladé listy žihľavy krátko podusíme, dochutíme soľou, muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a cesnakom.
Pridám 2 vajíčka a počkám, kým sa odparí prebytočná voda. Na rozvaľkané lístkové cesto naukladám plátky šunky, syra a vychladnutú žihľavovú zmes.
Zatočím do rolády, potriem žĺtkom a dám piecť na 200 ⁰C cca 20 minút. K žihľavovej rolády odporúčam náš Tramín červený 2018."
Peter Stanko – Vinárstvo Mrva & Stanko
"Pred Veľkou Nocou sa vždy snažíme dodať na trh mladé vína, aby si s nimi mohli naši zákazníci pripiť počas veľkonočných sviatkov. Silván, Veltlínske zelené, Sauvignon, ale aj naše ružové vína z odrody Cabernet Sauvignon.
Aj tento rok sa nám podarilo vytvoriť oceňované ružové cuvée Cabernet-Syrah Rosé. A práve toto víno sa skvele hodí k tradičnej veľkonočnej babe. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa."
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







