Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Piemme Limoncello - zlato zo Sorrenta
Piemme je líder v agropotravinárskom sektore, ktorý vyrába Limoncello, likéry rešpektujúce tradície a tiež Babu. Piemme je od roku 1986 nesporným lídrom vo výrobe Limoncella, ktoré možno právom považovať za zlato Sorrenta.
Spoločnosť Piemme bola založená v roku 1969 z iniciatívy sorrentských obyvateľov, ktorí sa venovali výrobe cukrárskych špecialít na báze citrónu a tradičnejšieho Limoncella. Na základe historického receptu, ktorý sa odovzdáva z pokolenia na pokolenie a aj vďaka inovatívnemu technologickému know-how sa od roku 1986 typická infúzia citrónových šupiek Sorrento spolu s Babou stala pýchou Piemme.
Vášeň pre tradície a starostlivosť o pravosť ingrediencií núti Piemme sledovať všetky fázy výroby od pestovania, zberu a šúpania citrónov až po lúhovanie a plnenie do fliaš, ktoré prebieha v internom laboratóriu. Tento proces sleduje manažér kontroly kvality. Rovnaká starostlivosť je venovaná aj výrobe cukrárskych špecialít, keďže Piemme je jednou z mála spoločností, ktoré sa môžu pochváliť interným cukrárskym laboratóriom.
Limoncello
Na polostrove Sorrento sa výroba citrónového likéru datuje od staroveku a dodnes sa vykonáva pomocou transformačného systému, ktorý zachováva tradičné metódy. Úcta k tradícii je základom pestovania citrónov na polostrove Sorrento, typického produktu, jedinečného v Taliansku a vo svete, ktorý získal Chránené zemepisné označenie CHZO. Citrón zo Sorrenta je to oválny, stredne veľký, so šťavnatou slamovožltou dužinou a šupkou. S veľmi osobitou vôňou vďaka prítomných éterických olejov.
Pestuje sa pod dohľadom Consorzio del Limone di Sorrento IGP od Vico Equense po Massa Lubrense s výhľadom na more podľa tradičnej metódy pergoly a slamy. Nepoužívajú sa žiadne chemické prípravky, ktoré by po usadení na šupke mohli zmeniť chuť a vôňu. Zber citrónov Sorrento sa vykonáva výlučne ručne, aby sa zabránilo poškodeniu plodov. Séria procesov zameraných na výrobu Limoncella vykonáva Piemme vo svojej vlastnej spoločnosti. Fáza lúhovania v čistom liehu a repnom cukre (bez akýchkoľvek prísad, sirupu či sladidla), vyťahovanie šupiek z nádob a plnenie do fliaš prebehne asi za 4 až 7 dní v internom laboratóriu Piemme.
Ochutnajte likéry:
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




