Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Marchese Antinori získalo vinárstvo Stag’s Leap Wine Cellars
Talianska skupina Marchesi Antinori uzavrela dohodu o kúpe vinárstva Stag’s Leap od Ste. Michelle Wine Estates. Piero Antinori navštívil Napu v roku 1985 a nadviazal silné priateľstvo so zakladateľom Stag’s Leap Warrenom Winiarskim, ktorý sa v roku 2007 rozhodol vinárstvo predať. Spoločnosť Ste. Michelle Wine Estates v tomto roku kúpila 85 % podiel v Stag’s Leap od Winiarskeho a zvyšných 15 % získala skupina Antinori.
Partneri spolupracovali posledných 16 rokov a pomohli Stag's Leap ísť získať úspech a popularitu. Marchese Antinori sú teraz pripravení prevziať plnú zodpovednosť. Transakcia sa má ukončiť do konca júna a predajná cena nebola zverejnená.
Piero Antinori, ktorý je teraz čestným prezidentom Marchesi Antinori, povedal: „V živote je málo príležitostí, keď je k dispozícii kúpiť tak dôležité a historické vinárstvo, akým je Stag’s Leap. Musím poďakovať Ste. Michelle Wine Estates pre túto skvelú príležitosť, ktorá nám bola daná. Ja a moja rodina sme hrdí, že mám možnosť splniť sľub, ktorý som dal môjmu priateľovi Warrenovi Winiarskemu pred 16 rokmi, zachovať dedičstvo a hodnoty takého prestížneho vinárstva, akým je Stag’s Leap Wine Cellars.“
Cabernet Sauvignon z roku 1973 z vinárstva Stag's Leap v roku 1976 porazil Château Mouton-Rothschild a Château Haut-Brion v Judgment of Paris, ktorú organizoval Steven Spurrier. Toto víťazstvo pomohlo dostať oblasť Napa Valley na mapu sveta s vínom a zlepšilo reputáciu Stag's Leap. Niekedy sa hovorí o Stag's Leap ako o jednom z „prvých výrastkov“ v údolí Napa.
Ste. Michelle dohliadala na úspešné obdobie, ale teraz sústredí na severozápadný Pacifik. V roku 2021 Altria Group predala Ste. Michelle do súkromnej investičnej spoločnosti Sycamore Partners za 1,2 miliardy dolárov, čo podnietilo zmenu stratégie.
Shawn Conway, generálna riaditeľka Ste. Michelle, povedala: „Naše korene tento rok dosiahli 90 rokov a sú na severozápadnom Pacifiku. Tam je aj budúcnosť našej spoločnosti. Tento krok nám umožňuje lepšie sústrediť našu energiu a zdroje na časť nášho podnikania s najväčším potenciálom rastu portfólia v severozápadnom Pacifiku.“ Marchese Antinori sa ukázal ako prirodzený nákupca pre Stag’s Leap, ktorý vlastní 120 hektárov vinohradov v Napa Valley (Antica).
Rodina Antinori patrí medzi najstaršie šľachtické rodiny na svete. Vinič kultivujú nepretržite od 14. storočia. Históriu klanu zveľaďuje viac ako 26 generácii. V súčasnosti vinárstvo vedie Piero Antinori so svojimi troma dcérami. Vo vinárskom svete meno Antinori patrilo medzi najvplyvnejšie pri vytváraní novej a najvyššej kategórie v oblasti Chianti Classico - Gran Selezione. V portfóliu sa nachádza niekoľko usadlostí s jedinečnými vínami. Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii. Na vrchole kvality stoja fenomenálna Solaia, Tignanello alebo Guado al Tasso v Bolgheri. Mimo Talianska Marchese Antinori vlastní vinárstva aj v Napa Valley, v Čile (Haras de Pirque) a v Maďarsku (Tűzkő Birtok).
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





