Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Svieži jahodový koláč a TIP na víno El Coto
Prekvapte svoju najmilšiu mamu ku dňu matiek už túto nedeľu. Upečte pre ňu svieži jahodový koláč podľa receptu od Lenky a pripite na jej zdravie lahodným bielym vínom El Coto Semidulce 2021.
Svieži jahodový koláč
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s trstinovým cukrom, soľou, pridáme kocky zmäknutého masla a vajíčko. Vypracujeme mixérom tuhé cesto.
2. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky. Rúru zapneme na 180 stupňov.
3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu a prenesieme ho do 24-26 cm okrúhlej formy (ideálne s odnímateľným dnom). Popritláčame okraje.
4. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Dáme piecť na cca 10 minút.
5. Po 10 minútach vyberieme, odstránime fazuľu a papier. Dáme ešte naspäť piecť ďalších cca 10 minút do zhnednutia cesta. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Medzitým si môžeme pripraviť plnku, ktorú pripravíme zmiešaním mascarpone, tvarohu, smotany na šľahanie, vanilkového cukru a extraktu. Vznikne nám hustá plnka. Nanesieme na upečený korpus. Dáme aspoň na hodinu do chladu. Po vytiahnutí z chladničky nakrájame jahody na polovice a poukladáme ich na vrch plnky. Červené želé pripravíme podľa návodu a nalejeme na jahody s lyžicou. Necháme stuhnúť v chladničke najlepšie celú noc. Na 2. deň posypeme nasekanými pistáciami a môžeme krájať.
Jahody sú veľkým prínosom pre zdravie. Obsahujú z 90% vodu. Sú bohatým zdrojom vitamínov (vitamín A, B1, B2, B3, B6 a E ) a minerálnych látok, najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším antioxidantom.
Someliérka odporúča vhodné víno
Jahody sa dobre kombinujú s ľahkým šumivým i tichým bielym, ružovým, ale aj červeným vínom s ovocným charakterom. Krémová a bohatá povaha jahodového koláča s tvarohovou plnkou z neho robí dokonalého partnera k polosladkému vínu Semidulce 2021 z vinárstva El Coto. Skvelá svieža a lahodná kombinácia.
Odporúčanie someliérky:
Víno El Coto Semidulce 2021
Víno vyrobené z odrôd Viura a Chardonnay. Hrozno pochádza z vyššie položených vinohradov Carbonera. Slamovo žltá farba. Atraktívna citrusovo ananásová vôňa. Chuť je svieža, šťavnatá a ovocná so sladším prejavom. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo El Coto
Vinárstvo El Coto je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti La Rioja. Už vyše 50 rokov sa sústreďuje na produkciu kvalitných vín. El Coto tvorí akoby dvanásť malých vinárstiev. Každé z nich má optimálne podmienky pre pestovanie hrozna. Od roku 1990 patrí do spoločnosti vín skupiny Barón de Ley. Vinohrady El Coto patria k najväčším devízam vinárstva. Vinárstvo je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja.
Najrozsiahlejšie plochy vinohradov, z celkového počtu viac ako 800ha, ležia v provincii Alavesa. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna pre pestovanie bielych odrôd najmä Viura, Chardonnay a Verdejo.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





