Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Koval - nový rozmer whiskey
Spoločnosť Koval sa zaoberá výrobou spiritov od roku 2008 a získala viac ako 100 medzinárodných ocenení. Okrem čisto organickej whiskey, likérov a iných destilátov vyrába organický, grain-to-glas gin, v prvej pálenici v Chicagu po roku 1800, po prohibícii.
21. 5. oslavujeme Svetový deň WHISKY s akciou -10% na všetky whisky a produkty Koval. Použite kód KOVAL v košíku.
Zakladatelia firmy Koval, Robert a Sonat Birneckerovci, sa rozhodli zavesiť svoju kariéru na klinec a priniesť tradíciu rakúskej rodiny do Spojených štátov. V začiatkoch podnikania sa rozhodli byť verní procesu výroby bio destilátov. Ich ideou bolo priniesť nový rozmer aj do sveta whiskey a dopriať tomuto destilátu nový, čistejší a ľahší štýl s rozpoznateľným rukopisom. Robert Birnecker, hlavný technológ a riaditeľ firmy, je dnes jedným z najvýznamnejších expertov v USA a medzinárodne známym konzultantom. Prostredníctvom konzultácií s Kothe Distilling Technologies pomohol založiť stovky nových destilériek po celom svete
Koval verí, že tie najlepšie spirity musia pochádzať z najlepších ingrediencií. Každý krok procesu je podrobne monitorovaný a riadený spoločnosťou Koval od získavania zozbieraných obilnín od dôveryhodných farmárov, mletia, destiláciu, zrenia a plnenia do fliaš. Všetky enzýmy a kvasinky, ktoré používajú, sú tzv. „non-GMO. Voda pochádza z jazera Michigan a pred použitím prechádza komplexným procesom čistenia za použitia prírodnej uhlíkovej metódy. Všetky whiskey z produkcie firmy sú takzvané „single barrel“. Zrejú v 30 galónových (113,55l) vypálených sudoch, na každej fľaši sa nachádza číslo príslušného sudu. Aj vďaka tomu sa whiskey Koval dostala na popredné miesta amerických malosériových nezávislých výrobcov alkoholu. Každý zo sudov sa použije len jedenkrát, aby whiskey, ktorá v nich zreje, získala z dubového dreva čo najplnšie chuťové a aromatické vlastnosti.
Každá jedna fľaša z produkcie tejto firmy je certifikovaná ako „Certified Organic by Midwestern Organic Services Association (MOSA)“, ako aj Kosher certifikovaná Ortodoxnou úniou (OU).
Poznajte Koval whisky
Koval Rye Whiskey Organic - Je vyrobená zo 100% bio raže. Prekvapivo svieža a ľahká whisky s jemnými a sladšími tónmi javora a cukrovej kukurice, ktorá končí klasicky korenistým záverom. Skvele funguje v klasických kokteiloch ako je Manhattan, Sazerac alebo Scofflaw, kde jej korenistosť vyvažuje sladkosť ostatných ingrediencií.
Koval Millet Whiskey Organic - Koval je prvou destilérkou v USA, ktorá používa proso vo svojich whiskey. S rmutom zo 100% prosa v spojení s charakteristickou destilačnou technikou. Organická, single barel a prirodzene bezlepková. Zreje v nových sudoch z amerického duba z Minesoty. Chuť definujú tóny orechov a vanilky s čistým a záverom.
Koval Four Grain Whiskey Organic - Táto whiskey sa destiluje zo sladového jačmeňa, ovsa, raže a pšenice. Zrná pochádzajú z miestneho ekologického poľnohospodára kolektívu na Stredozápade. Táto whiskey dozrieva v silne vypálených nových dubových sudoch z Minnesoty. Perfektné popíjanie priamo alebo s jednou kockou ľadu. Malosériová, nefiltrovaná.
Koval Bourbon Whiskey Organic - Zmes tvorí 51 % kukurice a 49 % proso. Nezvyčajná kombinácia. Poskytuje tóny mangového chutney a vanilky s pikantným karamelovým záverom. Záver má pikantno karamelový s jemným náznakom tabaku na špičke jazyka. Malosériový, organický, nefiltrovaný, sigle barrel bourbon.
Koktaily s Koval whisky
KOVAL FASHIONED
Koval Bourbon
sirup
bitter
Suroviny zmiešame, nalejeme na ľad a ozdobíme pomarančovou kôrou.
SUMMER DAY LEMONADE
Koval Bourbon
citrónová limonáda
Suroviny nalejeme na ľad a podávame s plátkom citróna alebo mäty.
BLACKBERRY KICK
Koval Rey Whiskey Organic
citrónová šťava
sirup
4 černice
vetvička mäty
Zmiešame všetky ingrediencie okrem whiskey. Potom pridáme whiskey a pretrepeme s ľadom. Precedíme a podávame na ľade s černicami a mätou ako ozdobu.
SWEET SCOUNDREL
Koval Rey Whiskey Organic
suchý vermút
citrónová šťava
grenadína
pomarančový bitter
Suroviny pretrepeme s ľadom. Precedíme a podávame ozdobené citrónovou kôrou.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





.jpg)

