Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Lososová roláda a TIP na víno Tri Ruže Frizzo 2022
Ryby by určite mali mať miesto v našom jedálničku. Či už slovenský pstruh, kapor, zubáč alebo čoraz viac populárnejší losos. Ryby môžeme grilovať, smažiť, ale i údiť. A práve z údeného lososa Lenka pripravila lososovú roládu plnenú lučinou a orieškami. A aby losos lepšie plával dole hrdlom, odporúčam k nemu víno z vinárstva Velkeer Tri Ruže Frizzo 2022.
Lososová roláda
Čas prípravy: 15 min
Počet porcií: 3-4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Na kuchynskú fóliu rozložíme údeného lososa a potrieme ho zmesou z lučiny, orieškov, červenej nadrobno nakrájanej cibuľky, soli, korenia, citrónovej šťavy.
2. Zrolujeme a vytvoríme valec. Roládu necháme 2-3 hodiny v chladničke.
3. Medzitým si môžeme pripraviť hrianky na suchej panvici alebo s olivovým olejom.
4. Na záver môžeme ozdobiť jedlo na tanieri rukolou alebo micro bylinkami.
Losos je jedným z najvýživnejších druhov rýb. Vďaka vyššiemu obsahu omega 3 mastných kyselín, bielkovinám a obsahu minerálnych prvkov sa ho oplatí pridať do jedálnička. Obsahuje selén, fosfor, zinok a draslík, ako aj skupinu vitamínov B – riboflavín, niacín, tiamín, B6, folát a B12. Losos pomáha k dobrému zdraviu, dopĺňa väčšinu minerálov a vitamínov v našom tele.
Someliérka odporúča vhodné víno
Losos je ryba s ružovým mäsom s vysokým obsahom tuku a výrazným chuťovým profilom. V údenej úprave losos získava ďalšiu dymovú chuť. K údenému lososovi sa hodia vína šumivé, suché biele i ružové s plnším telom s vyváženou kyselinkou, ale i ľahké červené víno s ovocným charakterom a s jemnou trieslovinovou textúrou, napríklad Beaujolais. K lososovej roláde s lučinou a orieškami odporúčam víno ružové víno Tri Ruže Frizzo 2022 z vinárstva Velkeer. Šťavnatá a ovocná kyselinka podporí chuť údeného lososa a krémová náplň s orieškami skvele doplní jemne krémový charakter vína.
Odporúčanie someliérky:
Tri Ruže Frizzo 2022
Od roku 2012 vzniká cuvée Tri Ruže z najlepších ružových vín daného ročníka. Tri Ruže Frizzo je sýtené ružové polosuché víno z odrôd Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Dunaj. Sýta ružová farba. Primárna ovocná vôňa s dominanciou jahôd a malín. V chuti stredne plné, svieže s ovocno krémovým prejavom a sladším záverom. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Velkeer
Rodinné vinárstvo Velkeer sídli v obci Veľký Kýr v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Pivnica bola postavená v roku 1972 sa nachádza nad obcou Veľký Kýr z južnej strany. V roku 2011 prešla rekonštrukciou. Je osadená priamo vo vinohradoch na najvyššom mieste na kopci. Momentálne vinárstvo obhospodaruje 17 hektárov vlastných vinohradov. Najstarší vinohrad hon Kántorov bol vysadený v roku 1973 ako ucelená plocha Rizlingu vlašského.
V roku 2005 vinárstvo tento vinohrad obnovilo a vysadilo ďalšie dve odrody Rizling rýnsky a Sauvignon blanc. V roku 2014 bola vysadená najrozľahlejšia vinica Perešek. V roku 2019 pribudol najmladší vinohrad na hone Kövecses.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





