Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pasta Primavera a TIP na víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022
Počas týchto horúcich letných dní sa nám žiadajú ľahké pokrmy, ktoré zbytočne nezaťažujú náš organizmus. Príprava kvalitných cestovín nám nezaberie ani veľa času v kuchyni a v spojení s aktuálnou širokou ponukou sezónnej zeleniny vytvorí ľahký obed či večeru. K paste Primavera odporúčam toskánske ružové víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022.
Pasta Primavera
Čas prípravy: 15 min
Počet porcií: 3-4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. V hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, kým nebudú al dente.
2. Scedíme a odložíme. Medzi tým si nakrájame zeleninu. V hlbokej panvici si zohrejeme olej na strednom ohni, alebo na strednom stupni indukcii.
3. Najskôr pridáme červenú cibuľu a mrkvu. Restujeme 2 minúty. Potom vložíme červenú papriku a 2 minúty restujeme.
4. Pridáme cuketu a zelené fazuľky restujeme 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne. Prisypeme cesnak, talianske korenie a restujeme ďalšie 2 minúty.
5. Hotovú zeleninu premiešame s cestovinami, polejeme s citrónovou šťavou a s vodou z cestovín.
6. Pridáme 4 lyžice strúhaného parmezánu a nasekanú petržlenovú vňať.
7. Celé to ešte raz dobre premiešame, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a posypeme parmezánom. Môžeme servírovať.
Rodinný podnik De Cecco vznikol v roku 1886 v Abruzze v Taliansku. Významným medzníkom pre spoločnosť De Cecco sa stal rok 1986. V tomto roku rozhodli rozšíriť svoju produkciu o výrobu olivového oleja. Dnes sa podnik zaoberá aj produkciou paradajkových produktov, múky a slaného pečiva. De Cecco je jednotkou na talianskom trhu, tretím najväčším výrobcom cestovín na svete a prítomný vo viac ako 100 krajinách.
De Cecco vyberá najlepšiu tvrdú pšenicu z Talianska, Kalifornie a Arizony. Talianska pšenica je dôležitá pre chuť. Pšenica z Kalifornie a Arizony obsahuje kvalitné bielkoviny, vďaka ktorým sú cestoviny „pevné a elastické. De Cecco produkuje semolinovú múku, ktorú si melú vo vlastnom mlyne. Vo Fara San Martino melú semolinu pomocou vlastnej vody pri teplote nižšej ako 15 °C. Táto pomalá metóda lepšie rešpektuje semolinu a zachováva integritu lepku. V roku 1889 Filippo De Cecco vynašiel stroj pre pomalé sušenie cestovín za nízkej teploty, ktoré používajú v podniku dodnes.
Someliérka odporúča vhodné víno
Recept na Pasta Pasta Primavera vznikol v Spojených štátoch v 70. rokoch minulého storočia. Ide o delikátnu kombináciu cestovín v smotanovej omáčke s čerstvou zeleninou. Omáčka sa zvyčajne robí zo smotany alebo syra, čo jej dodáva bohatú a hladkú textúru. Lenka použila syr parmezán. Zelenina obsahuje zmes čerstvej sezónnej zeleniny, ako je paprika, cuketa, fazuľka a brokolica. K Pasta Primavera som vybrala ľahké, ružové, toskánske víno Giardino Rosé 2022 z vinárstva Santa Cristina. Víno sa výborne kombinuje s jemne krémovou parmezánovou omáčkou a sviežou zmesou sezónnej zeleniny.
Odporúčanie someliérky:
Santa Cristina Giardino Rosé 2022
Giardino Rosé vyjadruje toskánsky vidiek a pôvod. Časť pozbieraného hrozna bola odstopkovaná, rozdrvená a veľmi šetrne lisovaná, aby sa získal mušt svetlej farby. Druhá časť bola zbavená stopiek, rozdrvená a niekoľko hodín macerovaná v nerezových nádržiach. Atraktívna a príjemná vôňa s ovocnými tónmi granátové jablká, ružového grapefruitu, lesných jahôd a hrušky. Chuť je ľahká, svieža so stredne dlhým ovocným záverom. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Santa Cristina
Vysoko na toskánskom svahu neďaleko Sieny a Perugie leží historické mesto Cortona. Vinárstvo Santa Cristina bolo postavené na základe projektu Hydea vo Florencii v roku 2006. Moderná stavba rešpektuje minimálny vplyv na životné prostredie a okolité územia.
Vinárstvo bolo pomenované po Santa Cristina Red, historickom víne a symbole vinárstva už viac ako 70 rokov. Najmodernejšie technológie a neustály výskum rodiny Antinori posilňuje a upevňuje vinárske tradície a lásku k toskánskemu územiu.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





