Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Letné drinky so šumivým základom
Šumivé víno je všestranné, dokáže vytvoriť lahodný a osviežujúci koktail na každú príležitosť. Najčastejšie barmani siahajú po fľaši Prosecca, pretože je ľahké a sladšie a dobre si rozumie s ostatnými zložkami koktailu. Ak však chcete zažiť úžasný zážitok, vyskúšajte koktaily so Champagne.
Drink Fresh 75
Podľa Davida Wondricha sa recept prvýkrát objavil v knihe vydanej newyorským humoristickým časopisom v čase vrcholiacej prohibície. Koktail pozostáva z ginu, čerstvej citrónovej šťavy, cukrového sirupu a Champagne.
Je možné, že prvý koktail Fresh 75 vôbec neobsahoval gin ale cognac. Dnes je stálicou v kokteilových baroch, je obľúbený najmä počas brunchov. Poskytuje dokonalé osvieženie pred, počas a po vajíčkach Benedict.
Kedykoľvek sa rozhodnete vychutnať si French 75, bez ohľadu na to, ktorý destilát si vyberiete ako základ, je to klasika, ktorú budete chcieť znovu a znovu vyhľadávať.
Foto: Liquor.com
Inšpirujte sa: Namiešajte si skvelé drinky z Prosecca
Drink Kir Royal
Originálny kokteil Kir, ktorý pochádza z Francúzska 19. storočia, kombinuje likér z čiernych ríbezlí crème de cassis a burgundské biele víno. Zámenou za Champagne získate luxusný koktail. Do pohára nalejte najskôr likér a potom Champagne, ktoré zaisťuje prirodzené zmiešanie ingrediencií. Tento koktail premení klasický večer na špeciálnu príležitosť.
Drink Hemingway Smrť poobede
Ernest Hemingway je známy rovnako svojím písaním, ako aj pitím. Prostredníctvom svojich kníh presadzoval koktaily ako Daiquiri a Mojito, ale najradšej mal koktail Smrť poobede nazvaný podľa jeho románu. Táto kombinácia absintu a champagne zdieľa meno s Hemingwayovou knihou z roku 1932 o španielskych býčích zápasoch. Koktail vraj vytvoril autor po tom, ako si počas svojho pôsobenia vo Francúzsku užíval absint. V knihe Hemingway hovorí: „Nalejte jeden absint do pohára na champagne. Pridajte ľadové Champagne, kým nedosiahne správnu opalescentnú mliečnu farbu. Vypite ich tri až päť pomaly." Opalizujúca mliečnosť kokteilu nastáva, keď sa Champagne zmieša s absintom. Aromatické zlúčeniny v absinte sú rozpustnejšie v alkohole ako vo vode, takže keď sa absint zriedi, tieto zlúčeniny vidíte ako zákal. Koktail je svieži a lahodný.
Koktail Bellini
Tento koktail vznikol v Benátkach v bare Harry’s v roku 1948 a je pomenovaný po maliarovi z 15. storočia Giovanni Bellinim. Originálne Bellini sa vyrába z pyré bielych broskýň a Prosecca. Bellini je oficiálnym kokteilom IBA. Pôvodný recept bol vyrobený s trochou malinovej alebo čerešňovej šťavy, aby nápoj získal ružovú farbu. Rodina Cipriani vyrába Bellini Base pre typický kokteil reštaurácií Harry's Bar.
Koktail Mimosa
Čerstvá pomarančová šťava a šumivé víno vytvárajú elegantný koktail, ktorý je lahodný a vyhľadávaný najmä v lete. Koktail Mimosa bol vytvorený okolo roku 1925 a pomenovaný po rastline so žltými kvetmi. Jeho pôvod je často spájaný s Frankom Meierom, barmanom v hoteli Ritz v Paríži. Meier nakoniec recept zahrnul do svojej knihy „The Artistry of Mixing Drinks“. Do koktailu môžete vytlačte pár pomarančov a získate bohatú pomarančovú chuť a pridanú výhodu, vitamínu C.
Koktail Letná horúčka
Lahodný koktail v každom ročnom období. Ovocno kvetinová kombinácia jahôd, bazového sirupu, citrónovej šťavy a bitteru je doplnená šumivým ružovým vínom. Tento koktail si pripravíte zo šumivého ružového vína. Okrem vína je kľúčovou zložkou použitie sirupu z bazových kvetov. Do koktailu môžete pridať i uhorkový gin, vodku alebo biely rum. V lete neuveriteľne osviežujúci a možno s ním zažijete i letnú lásku.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



