Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
El Coto – Španielsky líder v oblasti udržateľnosti
EL Coto získalo v roku 2022 certifikáciu WFCP vďaka štrukturálnym zmenám v riadení procesov výroby vo vinárstve.
EL Coto Coto de Imaz Reserva je udržateľná značka, ktorá si zachováva osobitosť, pričom značne znižuje dopad na životné prostredie. Etiketa vína a papierové kartóny sú recyklovateľné. Ľahšia fľaša vína znižuje spotrebovanú energiu a uhlíkovú stopu o 26,3 %. Znižuje prepravné náklady a tým optimalizuje CO2 pri doprave.
Vinárstvo EL Coto sa zaviazalo neustále zlepšovať svoje služby v rámci sociálneho a environmentálneho plánu.
Energetická účinnosť:
Zlepšená izolácia v pivnici
Minimalizácia tepelnej oscilácie
Zníženie spotreby energie
Zlepšený prístup k prirodzenému osvetleniu a používanie energeticky úsporných svietidiel
Obnoviteľné zdroje:
Inštalácia fotovoltaického zariadenia, ktoré vyprodukuje 12 % celkovej obnoviteľnej energie pre vinárstvo
Vodné hospodárstvo:
Optimalizovať procesy sanitácie
Zníženie spotreby teplej vody
Inštalácia solárnej tepelnej energie
Odpadové hospodárstvo:
Propagácia obehovej ekonomiky, triedenie plastovému a papierovému odpadu
Používanie vratných obalov
Zníženie uhlíkovej stopy:
Používanie ľahších fliaš vo výrobe aj logistike
Zníženie spotreby energie vo výrobe
Wineries for Climate Protection (WfCP) je prvé a jediné združenie so špecifickou certifikáciou environmentálnej udržateľnosti pre vinársky sektor v Španielsku. Vyvinutý bol spoločnosťou Spanish Wine Federation (FEV). Certifikačný systém stanovuje environmentálne kritériá, ktoré musia spĺňať udržateľné vinárstva. Certifikácia WfCP je zameraná na udržateľnosť vo vinárstvach v štyroch kľúčových oblastiach: vodné a odpadové hospodárstvo, obnoviteľné zdroje a energetická účinnosť.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



