Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zapekané cukety a TIP na víno Santa Cristina
Máme tu sezónu dozrievania rajčín, paprík, ale aj tekvíc a cukiet. A tie treba čím skôr i spotrebovať. Preto si Lenka pre vás pripravila výborný, letný recept. Zapekané cukety s hovädzím ragú. Odporúčam k nemu klasické Chianti Superiore z vinárstva Santa Cristina.
Zapekané cukety s hovädzím ragú s rajčinami
Čas prípravy: 1 hod
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Na rozpálenej panvici na troche olivového oleja do sklovita orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
2. Ochutíme oreganom, soľou a čiernym korením. Pridáme mleté hovädzie a restujeme, kým sa mäso nerozpadá na drobné kúsky.
3. K orestovanému mäsu primiešame paradajky z konzervy a najemno nakrájanú papriku.
4. Mäsovú zmes dusíme na miernom ohni alebo na miernom stupni indukcii približne 30 - 40 minút do mäkka. Odpariť by sa mala väčšina šťavy.
5. Medzi tým si umyjeme cukety, odstránime konce a pozdĺžne ich rozrežeme na polovicu. Lyžicou vydlabeme semiačka a posnažíme sa nechať čo najviac dužiny.
6. Cukety poukladáme vedľa seba do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a naplníme pripraveným mäsovým ragú.
7. Plnené cukety posypeme mozzarellou a poukladáme na vrch nakrájané rajčiny na mesiačiky.
8. Jemne posypeme talianskym sušeným korením a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť na 200° C do vyhriatej rúry na cca 12 minút.
Servírovanie: Na tanier položíme plnenú zapekanú cuketu a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky
Cuketa patrí medzi najobľúbenejšie prázdninové plody a je jednou z najzdravších zelenín. Je plná vitamínov a vynikajúci pomocník pri detoxikácii aj chudnutí. Cuketa zbavuje telo zápalu, odstraňuje nedostatočné trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, udržuje zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby. Cuketa skvele chutí grilovaná, dusená, či dokonca vo forme šťavnatého cukinovo-čokoládového koláča.
Someliérka odporúča vhodné víno
Chianti je červené víno z Toskánska, ktoré by nechalo chýbať vo vínnom lístku nielen v talianskej reštaurácii. Výborne sa kombinuje s cestovinami, s mäsitými jedlami s paradajkovou omáčkou ako sú lasagne. Je dobrým partnerom i k talianskej pizzi či bruschette. Svieže a ovocné Chianti Superiore z vinárstva Santa Cristina s jemnou kyselinkou a hladkou štruktúrou vyváži tuk z mletého hovädzieho mäsa a podporí chuť paradajkovej omáčky.
Odporúčanie someliérky:
Santa Cristina Chianti Superiore 2020
Rubínová farba s fialovými odleskami. Atraktívna ovocná vôňa zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Čistá, suchá ovocná chuť s jemnou štruktúrou a tanínmi. Stredne plné telo a príjemná ovocná dochuť. Klasické Chianti do gastronómie. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Santa Cristina
Vinárstvo Santa Cristina bolo postavené na základe projektu Hydea vo Florencii v roku 2006. Patrí rodine Antinori.
Moderná stavba rešpektuje minimálny vplyv na životné prostredie a okolité územia. Vinárstvo bolo pomenované po Santa Cristina Red, historickom víne a symbole vinárstva už viac ako 70 rokov.
Najmodernejšie technológie a neustály výskum rodiny Antinori posilňuje a upevňuje vinárske tradície a lásku k toskánskemu územiu.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





