Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vínna cesta po Toskánsku
Ako vyzerá toskánsky sen? Vinice a olivové háje siahajú cez zvlnené kopce, krajina posiata farmárskymi domami a starobylé cesty lemované cyprusmi. Toto všetko a ešte viac ponúka vinohradnícka oblasť Toskánsko. Od prvotriednych vín až po rafinovanú gastronómiu, bohatú históriu a kultúrne dedičstvo. Toskánské vinice a vína sú mikrokozmom všetkých talianskych pôžitkov.
Toskánsko je jednou z najznámejších vinohradníckych oblastí v Európe najmä pre svoje červené vína Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano. Nachádza v strednom Taliansku, na západe túto oblasť ohraničuje Tyrhénske more, ktoré prináša chladivý vánok do pobrežnejších subregiónov. Letá sú tu horúce, najmä v nižších polohách. Zrážky sa sústreďujú do jesenných a zimných mesiacov. V posledných rokoch región znáša obdobia sucha horšie, znížili sa výnosy vo vinohradoch.
Chianti
V okolí mesta Florencia, v srdci Toskánska, leží významná vinohradnícka oblasť Chianti. Oblasť s bohatou vinohradníckou tradíciou produkuje jedny z najuznávanejších vín na svete. Chianti je rozdelená do 7 podzón, z ktorých každá vyrába víno Chianti so špecifickým názvom a etiketou. Symbolom Chianti je čierny kohút (v taliančine Gallo Nero) na bielom pozadí s bordovým farebným lemom, ktorý sa nachádza na fľaši. Medzi najznámejšie a najvýznamnejšie víno patrí Chianti Classico. Vína sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu a terroiru.
TIPY na vína: Santa Cristina Chianti Superiore, DOCG 2020, Antinori Péppoli Chianti Classico, DOCG 2021, Antinori Villa Antinori Chianti Classico Riserva, DOCG 2020
Kráľovnou toskánskych odrôd je nepochybne odroda Sangiovese s viac ako 100 000 hektármi, zaberá viac ako 10 % talianskych viníc. Je to hlavná odroda pre oblasti Chianti a Brunello di Montalcino. Pre Vino Nobile di Montepulciano sa používa klon Prugnollo Gentile. V regióne sú zastúpené aj odrody Canaiolo a Merlot a od príchodu Super Toskánov aj Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je jednou z najznámejších oblastí v Toskánsku, nachádza sa v provincii Siena. Montalcino je tiež mesto, ktoré je jedným zo šiestich veľkolepých stredovekých kopcových miest.
Od roku 2004 je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vďaka svojej histórii, krásnym viniciam a výnimočným vínam je Montalcino obľúbenou destináciou pre milovníkov vína.
Brunello znamená „ten malý hnedý“ a je to pomenovanie pre miestny klon odrody Sangiovese Grosso. 15% celkovej plochy Montalcina zaberajú vinice, ktoré ležia v nadmorskej výške od 120 do 650 metrov nad morom. Podnebie Montalcina je stredomorské so zrážkami v máji, októbri a novembri.
TIP na víno: Pian delle Vigne Brunello di Montalcino, DOCG, 2017
O kvalite vín svedčí nespočetné množstvo uznaní. V roku 1999 zaradil časopis „Wine Spectator“ víno Brunello di Mantalcino medzi 12 najlepších vín 21. storočia.
Víno musí zrieť minimálne 24 mesiacov v drevenom sude a môže sa uvoľniť na trh až začiatkom 5. roku po zbere. Víno Riserva musí vyzrieť vo fľaši minimálne 6 mesiacov a na trh je uvedené o rok neskôr.
Brunello je často porovnávané s vínami odrody Pinot Noir z Burgundska vďaka jeho ovocnému charakteru a dlhým vyzrievaním. Je veľmi populárne najmä v Amerike, pričom takmer 1 z každých 3 fliaš Brunello di Montalcino sa predáva v USA.
La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2019
Vino Nobile di Montepulciano je jedno z klasických talianskych červených vín vyrábaných taktiež z odrody Sangiovese (Prugnolo Gentile) a nepochybne pomohlo Toskánsku udržať si svoje privilegované miesto na svetovej mape vín.
Nachádza sa v talianskej provincii Siena a je krásnou vinohradníckou štvrťou so stredovekým mestom. Montepulciano je známe nielen výrobou skvelých červených vín, ale je miesto najlepšej toskánskej gastronómie.
Pôdy sú v niektorých vyšších oblastiach regiónu bohaté na piesok, zatiaľ čo v nižších polohách sú ílovité a piesčité. Podnebie je stredomorské s malým množstvom zrážok v letných mesiacoch.
Vino Nobile di Montepulciano je jedno z najstarších a najznámejších vín v Toskánsku. Bolo to zároveň prvé DOCG víno, ktoré sa objavilo na talianskom trhu. Víno vyzrieva minimálne 24 mesiacov (36 mesiacov pre Riservu), z toho minimálne 12 mesiacov v dubových sudoch. Dubové sudy sa tradične používajú pre pomalé zrenie vín. Miestni vinári dlho používali veľké talianske sudy botti.
Val d'Orcia - Esencia Toskánska
Val d'Orcia sa rozprestiera od kopcov Siena po Monte Amiata. Zelené údolie, ktoré zahŕňa rieku Orcia a odkiaľ pochádza aj názov, sa nachádza v južnom Toskánsku a rozprestiera sa medzi provinciami Siena a Grosseto. Celá oblasť je chránená ako svetové dedičstvo UNESCO. Stredoveké hrady, cesty lemované cyprusmi, rozprávkové vinice a olivové háje.
Tento región je bohatý na potraviny vysokej kvality, ako je syr "Pecorino" z Pienzy, extra panenský olivový olej, šafran, gaštany i hľuzovky. Dovolenka vo Val d'Orcia je špeciálna cesta medzi chuťami a nádhernými panorámami, na ktoré nikdy nezabudnete. Z tohto raja pochádzajú tie najkrajšie fotografie Toskánska. Táto oblasť je tiež wellness destináciou s niekoľkými prírodnými termálnymi prameňmi.
Rodinné vinárstva sú zamerané na malú produkciu kvalitných vín. Vína Rosso musia vyzrieť minimálne 12 až 24 mesiacov v dubových sudoch, Riserva minimálne 24 až 30 mesiacov. Väčšina vinárov tu hospodári ekologicky. Biela odroda Trebbiano je srdcom bielych vín DOC, sprevádzaná odrodou Malvasia Bianca. Vinárstva však začali experimentovať s populárnymi „medzinárodnými“ odrodami ako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay a Sauvignon.
Vína Orcie odrážajú vášeň, ktorú výrobcovia prinášajú do svojej každodennej práce, od starostlivosti o vinice až po predaj vín. Vína z Orcie sú spoločným dielom rodín a pestovateľov, ktorých zručnosť sa spája s hlbokou úctou k prírode.
TIPY na vína: La Nascosta altamacchia - Orcia, DOC, Val d'Orcia, 2018, LA NASCOSTA Giovesone - Orcia Riserva, DOC, Val d'Orcia 2019
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



.jpg)



