Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Nové slovenské vína v portfóliu - Fundus Regius a Papillon
Pravidelne meníme ponuku vín od slovenských i zahraničných vinárov. Ochutnajte výnimočné cuvée z východoslovenskej oblasti z vinárstva Fundus Regius a tiež zaujímavú novinku z BIO vinárstva Papillon Víno od Francúza.
Nový blog: Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov
Fundus Regius MERU
„Nápad vytvoriť víno MERU vznikol z túžby zmiešať rôzne ročníky nášho Cabernetu a sledovať, čo z toho vznikne“, prezradil Marek Rakús. Pri tvorbe vína sa podieľali tri generácie rodiny. Vína vyrobil zakladateľ vinárstva pán Ján Regenda spolu so svojimi dcérami Barborkou a Veronikou. Výsledné cuvée dotvoril už vnuk Marek. Súčasťou blendu sú približne v rovnakom pomere vína CS 12, CS 13 a CS 15. „Zhodou okolností súčet ročníkov 12, 13 a 15 tvorí číslo 40, čo bol rok narodenia autora týchto vín, Jána Regendu. Takže je to víno na jeho počesť,“ doplnila Veronika Regendová. „Meru označuje synonymum číslovky 40 zo štúrovského obdobia.“
Cabernet Sauvignon z Jacikovej vinice patrí medzi najlepšie na Slovensku. Vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti.
Mladé, živé a bohaté s výbornou tanínovou štruktúrou. Senzoricky intenzívne a komplexné červené víno s rukopisom pôvodu. Skvelý potenciál pre vyzrievanie.
Víno od Francúza Papillon Gonepteryx edition: 22 BIO
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od roku 2019 je vinárstvo certifikované BIO. Vulkanická pôda neďalekej sopky Sitno má výborný potenciál na dopestovanie dobrého a kvalitného hrozna. David Papillon je zástancom biodynamiky: „Pre nás bolo dôležité, aby hrozno bolo zdravé v bio kvalite.“
Gonepteryx je latinsky názov pre Motýľa žltáčika, ktorého stretneme v bio vinohrade. Víno vzniklo spojením dvoch bielych odrôd Tramínu červeného (70%) a Sauvignonu (30%). Hrozno pochádza z vinohradov Viničky a Dolné Plachtince, ktoré patria vinárstvu Víno Natural Domin & Kušický. „Lisovali sme celé strapce a fermentácia prebehla spontánne, ako pri všetkých našich vínach,“ hovorí David Papillon. Tramín z ročníka 2020 zrel v sklolamináte a Sauvignon z ročníka 2019 vyzrieval rok v dubových sudoch. Víno je nečírené, nefiltrované a fľaškované samospádom.
„Rešpektovaním prírody umožníme hroznu, aby sa ukázalo v jeho prirodzenej kráse. Naše vína sú vyrobené s vášňou a láskou. Obsahujú len hrozno a minimum síry,“ dodáva Darina Papillon. Gonepteryx vyniká svojou prirodzeným charakterom.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




