Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Nové slovenské vína v portfóliu - Nichta a Žitavské Vinice
Ďalšie novinky od domácich vinárov máme skladom. Ochutnajte vlajkovú loď vinárstva Nichta a víno zo Žitavských Viníc z netradičnej odrody Rosa.
Nový blog: Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov
Nichta Signature Cuvée 25 2018
Jakub Nichta (vinárstvo Nichta): "Nápad vytvoriť Cuvée 25 ako vlajkovú loď vinárstva Nichta sme mali v hlavách už dlho. V pivnici sme vytvorili viacero pokusov, žiadny však nebol uvedený na trh. Vo vinárstve Nichta staviame na troch modrých odrodách - Dunaj, Alibernet a Frankovka modrá. Práve tieto odrody nám dlhodobo ukazujú potenciál v regióne Tekov. Ročník 2018 poskytol nádherne vyzreté hrozno s výbornými parametrami. Jeseň bola mimoriadne slnečná a teplá. Dunaj sme zbierali 26. septembra 2018 pri cukornatosti 28°NM, Frankovku modrú 26. októbra pri cukornatosti 26°NM a Alibernet až 19. novembra pri cukornatosti 25,5°NM.
Zaujímavosťou je, že odrody Dunaj a Frankovka odbúrali kyselinu jablčnú už vo vinici. Dunaj a Alibernet pochádzajú z vinohradu Kruhy vysadeného v roku 2008 v Čajkove. Tento vinohrad sa vyznačuje ílovito-hlinitou pôdou s vysokým obsahom tufu (sopečného kameňa), ktorý je viditeľný aj na povrchu. Frankovka modrá pochádza z vinohradu Baričky, ktorý sme vysadili na jar v roku 2003 v katastri obce Drženice. Po fermentácií a dlhšej macerácií sa základné vína z jednotlivých odrôd stočili do nových 3000 litrových dubových sudov, kde každá odroda vyzrievala samostatne jeden rok. Následne sme pristúpili k blendovaniu.
Finálny blend sme nechali rok vyzrievať drevených sudoch rôznych objemov. Posledný rok pred fľašovaním víno zrelo v nových 225 a 500 litrových sudoch z rakúskeho dubu Weidling. Pred fľašovaním sme víno scelili a vo februári 2022 nafľašovali do limitovaných fliaš s objemom 0,75l, 1,5l Magnum, 3l Double Magnum a 5l Jeroboam. Víno bolo uvedené na trh koncom roka 2022 pri príležitosti 25. výročia založenia nášho vinárstva a nesie preto názov Cuvée 25. Našou snahou bolo vytvoriť víno, ktoré bude plné a elegantné s archivačným potenciálom minimálne 10+. V regióne Tekova sa dajú vytvoriť komplexné červené vína, ktoré odrážajú miesto pôvodu."
Žitavské Vinice Rosa 2019
Odroda Rosa bola vyšľachtená v roku 1961 vo VÚVV v Bratislave. Profesorka Dorota Pospíšilová skrížila semenáč Picpoul x Frankovka modrá s Tramínom červeným. Z tohto kríženia vybrala semenáč, ktorý skúmala v PD Strekov v spolupráci s Ondrejom Korpásom. V roku 2004 zaradili Rosu do ŠOS ÚKSUP a získala aj právnu ochranu. Od roku 2011 je registrovanou modrou odrodou viniča.
Rosa je pestovateľsky aj technologicky náročná. Tejto výzvy sa nebál Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úľan nad Žitavou. V obci Černík, kde majú svoj vinohrad, vysadili aj odrodu Rosa. „Rosa má nádherný kvetinový profil, vo vôni nachádzam rovnaké kvety, ktoré pestujem v skleníku a v záhrade,“ hovorí s úsmevom Jožko Teplan. Počet fliaš je limitovaný, vyrobený bol len jeden 225l sud vína.
Tmavá, karmínovo-červená farba. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia a kvetín so štipkou orientálnych korenín. Plná chuť s ovocným charakterom a hladkými tanínmi. Dotyk horkej čokolády v dochuti. Skvelé víno do gastronómie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




.jpg)

.jpg)