Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto
Jeseň pomaly prichádza. Čoraz častejšie vyhľadávame pokrmy, ktoré sú plnšie a bohatšie. To isté platí i o vínach. Lenka si pre vás pripravila hovädzie ragú s hokkaido haluškami. K tomuto pokrmu odporúčam španielske červené víno z oblasti Rioja El Coto Coto de Imaz Reserva 2018.
Hovädzie ragú s hokkaido haluškami
Čas prípravy: 2 hod, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky. Osolíme, okoreníme a do zlatista opečieme ( ja som použila tlakový hrniec ) v hrnci na rozohriatom rastlinnom oleji alebo masti.
2. Opečené mäso vyberieme a v tom istom hrnci orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku na plátky.
3. Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, zeler nakrájaný na drobno. Orestujeme krátko asi 5 minút.
4. Kukuričným škrobom posypeme zeleninu a premiešame ju, aby sa rovnomerne rozložila.
5. Takto dusíme zeleninu zhruba 2 minúty. Prilejeme víno do hrnca a asi 3 minúty povaríme, aby sa z neho odparil alkohol.
6. Potom pridáme vývar, paradajkový pretlak, tymian a bobkový list. Mäso vrátime do hrnca a premiešame.
7. Zakryjeme hrniec a necháme ragú dusiť na miernom ohni do zmäknutia mäsa. V tlakovom hrnci 1,5 hodiny, v klasickom hrnci 2 až 3 hodiny.
8. Posledných 30 minút pred dovarením ragú si spravíme hokkaido halušky.
9. Menšie hokkaido aj so šupkou pokrájame na väčšie kocky a dáme variť asi na 15 minút. Po uvarení zlejeme vodu a necháme vychladnúť.
10. Rozmixujeme dohladka. Z pyré, múky, vajíčka, vody a zo soli vymiešame cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy.
11. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme. Pomocou haluškára do vody pasírujeme halušky, ktoré varíme asi 2-3 minúty.
12. Po uvarení ich zlejeme a opláchneme studenou vodou, aby sa nepolepili. Môžeme ich poliať maslom.
Servírovanie: Hovädzie ragú servírujeme na tanieri spolu s haluškami, ktoré si ozdobíme žeruchou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Dusené hovädzie mäso je príprava, ktorá si vyžaduje dlhé varenie. Musí sa dlho dusiť pri nízkej teplote, aby vo vnútri zostalo veľmi mäkké a šťavnaté. Tento typ mäsa si vyžaduje kombináciu so štruktúrovaným a komplexným červeným vínom s vyváženou aciditou a predovšetkým trieslovinami. K hovädziemu ragú s hokkaido haluškami odporúčam španielske červené víno z Rioji El Coto Coto de Imaz Reserva 2018. Víno s dobrou tanínovou štruktúrou si poradí s hovädzím ragú. Ovocný charakter vína podporí chuť omáčky a spojí sa s jemnou sladkosťou hokkaido halušiek. Skvelá jesenná kombinácia.
Odporúčanie someliérky:
El Coto Coto de Imaz Reserva 2018
Víno vyzrieva 18 mesiacov v amerických dubových sudoch a následne ďalších 18 mesiacov vo fľaši v pivnici El Coto.
Rubínovo červená farba s fialovým odleskom. Intenzívna vôňa tmavých čerešní, černíc, likéru z čiernych ríbezlí a vanilky. Telnatá chuť s dobrou hĺbkou a koncentráciou primárneho charakteru. Ovocná kyselinka v závere. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo El Coto
Vinárstvo El Coto je najväčší pestovateľ hrozna v oblasti Rioja. Vinohrady patria k najväčším devízam vinárstva. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa.
Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





