Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vyskúšajte Halloweenske koktaily s vínom a destilátmi
Blíži sa čarovné obdobie roka. Noci sa predlžujú, lístie sa sfarbuje a my sa pripravujeme na sviatok hrôzy. Halloween, oslava všetkého strašidelného a tajomného si vyžaduje drink, ktorý sa hodí k tejto príležitosti.
Ako sa lepšie naladiť na Halloween než tajomným a lákavým kokteilom?
Koktail Frankenstein
Stačí jeden pohľad na tento koktail a budete vedieť, že vás čaká nepekne dobrý čas. Živá, žlčovito zelená farba pripravuje pôdu pre strašidelný zážitok, ktorý je ideálny pre každé halloweenske stretnutie. Je to koktail ktorý by chválil aj samotný Frankenstein.

Ingrediencie
200 g nektáriniek
1 plechovka (370 ml) ananásu (kúsky) vo vlastnej šťave
400 ml pomarančového džúsu
200 ml suchého bieleho vína, Reya Sauvignon Blanc Pays d’Oc, IGP, VIN DE PAYS 2022
100 ml Curaçaa
200 ml šumivého vína, Reya Prosecco, TREVISO DOC
Príprava
Umyte nektárinky, odstráňte jadro a nakrájajte na plátky.
Nektárinky, okrem niekoľkých na ozdobenie, zmiešame s pomarančovým džúsom, vínom, ananásom so šťavou, Curaçaom a sektom. Ozdobíme plátkami nektárinky.
Koktail Fialová čarodejnica
Očarujúci fialový kokteil pre čarodejnice. Tento nápoj nie je len kokteil, je to cesta do ríše mágie, kde každý dúšok vyvoláva predstavy očarujúcich mesačných nocí a rozmarných starých príbehov. Odvážite sa vytvoriť tento elixír?
Ingrediencie
4 polievkové lyžice cukru
čierne potravinárske, gélové farbivo
50 ml vodky, Absolut vodka 40%
100 ml Curaçaa
150 ml brusnicového džúsu
50 ml grenadíny
75 ml cukrového sirupu
kocky ľadu
Príprava
1. Zmiešame cukor a potravinárske farbivo
2. Položte 3-4 polievkové lyžice sirupu na plochý malý tanier
3. Cukor dajte na ďalší plochý tanier
4. Koktailový pohár ponorte obrátene s okrajom pohára do sirupu, nechajte trochu odkvapkať a potom bez otáčania pohára vložte okrajom sirupu priamo do cukru. Prípadný prebytok mierne potraste.
5. Na koktail zmiešajte vodku, Curaçao, brusnicový džús, grenadínu a 50ml sirupu
6. Koktail naplňte do pripravených pohárov s ľadom a ihneď podávajte

Koktail Čierny ako uhoľ
Koktail Čierny ako uhoľ sa vymyká normám klasickému koktailu. Ponorí vás do hlbín oceánu alebo do temnej nočnej oblohy bez mesiaca. Sila tohto koktailu nespočíva len v jeho intenzívnej čiernej farbe, ale aj v hĺbke chutí. Je nealkoholický, no kompenzuje to symfóniou chutí. Bez ohľadu na to, či budete zombie, čarodejnica alebo upír, s týmto strašidelným kokteilom zapôsobíte na vašej halloweenskej párty.

Ingrediencie
1 lyžička aktívneho uhlia
čerstvo vylisovaná šťava z polovice citróna
javorový sirup alebo med
perlivá voda alebo sóda
ľad
citrónová kôra na ozdobu
Príprava
1. V šejkri zmiešajte citrónovú šťavu a javorový sirup alebo med
2. Pridajte štipku aktívneho uhlia
3. Naplňte šejker ľadom a dôkladne pretrepte
4. Preceďte do pohára naplneného ľadom
5. Doplňte perlivou vodou alebo sódou
6. Ozdobte citrónovou kôrou
Koktail Upírovo pokušenie
Koktail, pri ktorom by aj Dracula zozelenal závisťou.
Ingrediencie
60 ml Aperolu, Aperol Aperitivo Bitter 11%
1 pomaranč
1 limetka
1 vaječný bielok
80 ml toniku – Erasmus Bond Tonic Water
kocky ľadu
Príprava
Aperol, pomarančový džús, limetkovú šťavu a vaječný bielok vložte do šejkra s kockami ľadu a intenzívne pretrepávajte asi 30 sekúnd.
Kokteil nalejte koktailovým sitkom do pohára s kockami ľadu a doplňte tonikom.

Čarovný elixír od pána Hyda
Záhadný a očarujúci halloweensky koktail pána Hyda.
Ingrediencie
230 ml vodky, Absolut vodka 40%
120 ml Likér Parfait d'Amour
30 ml likér z čiernych ríbezlí
60 ml estragonového sirupu
30 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
4 vetvičky levandule
8 černíc
fialový cukor na okraj skla
kocky ľadu
Príprava
Estragónový sirup:
1 šálku cukru a 1 šálku vody dajte do hrnca, aby pomaly zovreli na strednom ohni. Pridajte 2 vetvičky estragónu a varte 10 minút pri zníženom ohni. Potom sirup odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
Koktail:
Okraje pohára navlhčíme plátkom citróna a vložíme hore dnom do misky s fialovým cukrom tak, aby bol okraj pohára ozdobený cukrom. Potom nalejte citrónovú šťavu, sirup, vodku, likéry a kocky ľadu do šejkra a intenzívne pretrepávajte 20 sekúnd. Koktail nalejeme do pohára a ozdobíme 2 černicami navlečenými na levanduľovej vetvičke.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


