Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinky u Bollingera PN AYC18 a certifikát B Corp
PN AYC 18 je Champagne s odlišným štýlom, ktoré predstavuje špecifikum oblasti Aÿ. Základ tvorí ročník 2018. Štvrtá edícia Bollinger Pinot Noir, ktorá nadväzuje na PNVZ 15, PNVZ 16 a PNTX 17. Ako chutí novinka?
S každou novou edíciou prichádza nový výraz
Každá edícia odhaľuje vyjadrenie hlavného cru a základného ročníka, ktorý starostlivo vybral Bollinger. To znamená, že cuvée sa rok čo rok mení. Jednou z definujúcich vlastností cuvée Bollinger PN je spôsob, akým zachytáva rôzne štýly Pinot Noir. PN AYC18 ponúka novú víziu majstrovstva Champagne Bollinger.
Champagne Bollinger PN AYC18
PN AYC18 Blanc de Noirs Brut je 100% Pinot Noir, ktorý sa vyrába z preslávených viníc v obciach Aÿ, Tauxières a Verzenay. Aÿ je jednou z mála 17 dedín, ktoré sa klasifikujú ako Grand Cru v regióne Champagne. Základným ročníkom je 2018. 50 % tvoria rezervné vína, vrátane 25 % z rezervných fliaš magnum, z ktorých najstaršie pochádzajú z ročníka 2009. Doba zrenia v pivnici je dvakrát dlhšia, ako vyžadujú apelačné predpisy. Dossage je 6 gramov na liter.
Ročník 2018 sa vyznačoval bohatou úrodou a skorým zberom. Po mimoriadne daždivej zime bola jar veľmi mierna. Teplo so sebou prinieslo búrlivé počasie a tiež premenlivé zrážky v celej apelácii. Leto bolo veľmi teplé, suché a slnečné a dokonca prekonalo aj rekordné teploty z roku 2003. Ročník 2018 ponúkol koncentrované hrozno odrody Pninot Noir s prirodzenou zrelosťou a výbornou aciditou.
Ako chutí PN AYC18
Bollinger je známy svojim typicky bohatým a otvoreným štýlom Pinot Noir. Tóny medu, ovocného želé, dule a kandizovaného citrusu. Neskôr marcipán a krvavý pomaranč dopĺňajú dymové, orieškové a karamelové tóny, ktoré prináša zrenie vo foudre (50 % vín kvasí v dubových sudoch). Elegantné, decentné a bohaté, krásne expanzívne so záverom plným citrusov, ktoré umocňujú sviežosť vína. Dokonalá kombinácia jemnosti a aromatického prejavu. Výborné ku carpaccio z mušlí s citrusovým ovocím, kačacím prsiam s pomarančom alebo k mandľovému koláču s dulou.
Technické informácie:
Vinice: Grand Cru: Aÿ & Verzenay | Premier Cru: Tauxières & Avenay-Val-d'Or
Odroda: 100% Pinot Noir
Fermentácia: Viac ako 50 % vín vinifikovaných v dubových sudoch
Základný ročník: 2018
Rezervné vína: 53 % ročníky 2017, 2016 a až 25 % ročníkov rezervných vín magnum 2009.
Zrenie: 4 roky
Dossage: 6 g/l
Degoržované: január 2023
Certifikát B Corp
Champagne Bollinger získal v septembri 2023 certifikát B Corp. Získaním certifikácie sa Champagne Bollinger zaväzuje k štruktúre neustáleho vývoja. Každé tri roky sa musí podrobiť hodnotiacemu a overovaciemu procesu, aby preukázal, že stále spĺňa certifikačné normy. Obrábanie pôdy a rešpektovanie prírodných ekosystémov sú základom záväzkov Bollinger. Zachovanie biodiverzity viníc je prioritou. Bollinger chráni životné prostredie aj znížením svojej uhlíkovej stopy. Pri práci v súlade so životným prostredím je pre vinohradníkov prirodzené hospodárenie s prírodnými zdrojmi. Champagne Bollinger je od začiatku neoddeliteľnou súčasťou silného miestneho ekosystému a zaväzuje sa vytvárať silné partnerstvá so svojimi dodávateľmi a prispievať k miestnemu rozvoju.
Champagne House Bollinger
Nadčasový a legendárny Champagne House Bollinger, prezývaný „Boll“ obyvateľmi Champagne a „Bolly“ Angličanmi, je jedným z malého okruhu veľkých šampanských domov. Štýl Bollinger je definovaný príkladnou precíznosťou, ktorá ide do každého kroku procesu výroby vína. Chuť dokonalosti symbolizuje celú kultúru Bollinger od jeho založenia v Aÿ v roku 1829. Je to viac ako umenie, je to dedičstvo. Bollinger vďačí za svoju jedinečnosť svojim 174 hektárom rozdeleným medzi sedem hlavných viníc Champagne, z ktorých 85 % tvoria Grand a Premier Crus, vďaka čomu je dom jedným z mála, ktorý produkuje vlastné hrozno. Pinot Noir má až 60% zastúpenie vo vinohradoch.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






