Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
16. november Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Oslava Beaujolais Nouveau je sviatkom nielen pre Francúzov. Poznajú ho aj tí ľudia, ktorí ho nikdy neochutnali. Milovníci mladého vína sa každý rok tešia na tretí štvrtok v novembri. Podľa francúzskych zákonov sa mladé víno uvádza na trh o 12:01, len niekoľko týždňov po zbere hrozna. Oslavy sa konajú po celej krajine aj mimo nej. Teraz už máte príležitosť objednať vína Albert Bichot Beaujolais Villages-Noveau a Beaujolais Noveau ročník 2023 a ochutnávať ich 16. novembra.
Myšlienka pretekov do Paríža s prvými fľašami nového ročníka pritiahla veľkú pozornosť. V sedemdesiatych rokoch sa preteky stali národným podujatím a v 80. rokoch rozšírili do susedných krajín v Európe. Neskôr do Severnej Ameriky a v 90. rokoch do Ázie.
Le Beaujolais nouveau est arrivé (v preklade znamená Prišlo nové Beaujolais) sa v roku 2005 zmenil na It’s Beaujolais Nouveau time.
O polnoci 16. novembra sa začne oslava ročníka 2023 "24 hodín Beaujolais Nouveau" oslava podujatia, ktoré sa stalo neoddeliteľnou súčasťou francúzskej kultúrny. Les Sarmentelles sa koná v meste Beaujeu, hlavnom meste regiónu Beaujolais. Päťdňový festival, ktorý začína podvečer deň pred Beaujolais Nouveau, zahŕňa ochutnávku vína, živú hudbu a tanec. Ohňostroj o polnoci znamená uvedenie nového vína, ktoré sa potom pije až do úsvitu.
Hrozno odrody Gamay sa ručne zbiera v provincii Beaujolais vo Francúzsku. Víno vzniklo asi pred storočím ako lacný a veselý nápoj vyrábaný miestnymi obyvateľmi na oslavu konca sezóny zberu vo vinici.
Beaujolais Nouveau Villages je vždy senzoricky kvalitnejšie ako bežné Nouveau.
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2023
Kvetinovo - ovocné a v chuti decentne korenisté. Dobrá ovocná štruktúra a telo. Výborný partner k terrine de „Pate de Campagne“ alebo ku konfitovanej Foie gras.
Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2023
"Mladého božolé" od Bichota so šarmantným ovocným prejavom a ľahším telom.
Beaujolais
Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. História pestovania viniča a výroby vín siaha do rímskych čias. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru. Vinice Beaujolais sa rozprestierajú na viac ako 13 500 hektáre, kde je viac ako 2 000 vinárstiev, 9 družstiev a 200 prevádzkovateľov zapojených do obchodu s vínom.
Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Tieto vína nesmú mať na etikete označenie Beaujolais. Vína z týchto apelácii sú zatiaľ nedocenené s úžasným prejavom a potenciálom k zreniu.
Albert Bichot
Dôležitý obchodník aj pestovateľ v Burgundsku. Postupne sa zlepšujúca kvalita vín odkedy ju začal riadiť Albéric Bichot. Doména vlastní úctyhodných 100 ha vinohradov. Väčšina patrí k tomu najlepšiemu v rámci apelácie. Rodina Bichot je pravidelným nákupcom na aukcii vín v Hospices de Beaune.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




