Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Cottage Pie a TIP na víno Beaujolais
Cottage pie alebo aj Shepherd's pie je slaný pastiersky koláč z vareného mletého mäsa pečeného pod zemiakovou kašou. Výborný jesenný pokrm, ktorý zahreje i zasýti. Ku cottage pie odporúčam víno Beaujolais-Villages Nouveau 2023 z vinárstva Albert Bichot.

Cottage Pie
Čas prípravy: 1 h 15 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Na oleji v hlbšej panvici orestujeme najemno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme mleté mäso a spolu ďalej restujeme.
2. K mäsu pridáme na jemno nakrájané stonky zeleru a ostatnú koreňovú zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko spolu chvíľu opekáme.
3. Pridáme červené víno a varíme spolu 5-7 minút, aby sa alkohol odparil. Na koniec pridáme rajčinovú passatu a premiešame.
4. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti. Pridáme vetvičky tymianu, rozmarínu a bobkový list. Prikrytú omáčku varíme na slabom plameni 30 minút.
5. Medzi tým si uvaríme zemiaky. Uvarené zemiaky scedíme a popučíme. Mlieko s maslom dáme zohriať a vlejeme k popučeným zemiakom.
6. Pridáme hrsť nastrúhaného parmezánu. Vymiešame na hladkú kašu.
7. Uvarenú omáčku s ragú z mletého mäsa naložíme do zapekacej misy /mala by byť krásne hustá /.
8. Celú plochu s ragú pokryjeme zemiakovou kašou. Zapekáme v predhriatej rúre pod grilom pri teplote 200 °C dozlatista (asi 20 – 25 minút).
Servírovanie: Naporciujeme a podávame s vínom

Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. Oblasť má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru. Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácií. Vína z Beaujolais sa vyrábajú z modrej odrody Gamay a malé percento aj z bielej odrody Chardonnay.
V 20. storočí sa výraz Cottage Pie často, ale nie výlučne, používal pre pokrm z nasekaného alebo mletého hovädzieho mäsa so zemiakovou kašou. Ide o klasický pokrm, ktorý pochádza zo Spojeného kráľovstva. Recept na pastiersky koláč bol publikovaný v Edinburghu v roku 1849 v knihe The Practice of Cookery and Pastry.
Someliérka odporúča vhodné víno
Cottage Pie sa najlepšie kombinuje so stredne plným, červeným vínom so sviežim, ovocným charakterom, ako je Pinot Noir, Chianti Classico, Rioja Crianza, Syrah, ale i Beaujolais-Villages. Keďže momentálne je čas pre Beaujolais, ku Cottage Pie odporúčam víno Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2023. Víno má ovocnú štruktúru a pomerne hladké triesloviny, čo zodpovedá textúre pokrmu a bohatej omáčke. Vyššia acidita si dobre poradí s plnou chuťou mäsa i so zemiakovo syrovou kašou.
Odporúčanie someliérky:
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2023
Kvetinovo ovocné vo vôni i v chuti. Decentne korenisté. Dobrá ovocná štruktúra a telo. Víno je bohužiaľ vypredané
Albert Bichot
Dôležitý obchodník aj pestovateľ v Burgundsku. Rodina Bichot pracuje v Burgundsku od roku 1350. Albéric Bichot, ktorý vedie vinárstvo od roku 1996, je 6. generáciou rodiny.
Vinárstvo vlastní 100 ha vinohradov. Väčšina patrí k tomu najlepšiemu v rámci apelácie. Rodina Bichot je pravidelným nákupcom na aukcii vín v Hospices de Beaune.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


