Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinky z Graham´s - dva nové blendy
Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 sú novinky v segmente portských vín a predstavujú moderný, inovatívny prístup k portským vínam ako základ pre koktaily. Portské víno je dobré aj samo o sebe, avšak dodáva chrbtovú kosť a hĺbku rôznym kokteilom. Od jednoduchého, no príjemne osviežujúceho bieleho portského s tonikom, plátkom citróna a vetvičkou mäty, ako to robia v Portugalsku, až po zložitejšie Master at Arms. Dekadentný kokteil s tmavým rumom, grenadínou a redukciou portského vína. S Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 vytvoríte originálne a lahodné kokteily na báze portského vína.
Graham's Blend Nº5
Blend Nº5 predstavuje začiatok novej éry v Graham´s. Názov odkazuje na 5 základných surovín k príprave skvelého drinku Porto & Tonic a tiež na 5. generáciu rodiny Symington. Prvé biele portské víno určené pre barmanov k príprave koktailov. Víno tvoria predovšetkým dve portugalské biele odrody Malvasia Fina a aromatický Moscatel Galego. Hrozno je ručne zberané. Fermentácia prebieha pri nízkej teplote. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Blend Nº5 je v skutočnosti mimoriadne všestranné portské víno a prináša rozmanitosť do sveta koktailov. Polosladký štýl portského vína s dostatočnou sladkosťou na vyváženie horkosti toniku.
„Blend Nº5 vyžaruje postoj a pôvab tanečníka salsy,“ hovorí John Rogerson, asistent manažéra značky. „Keby to bola osoba, určite by to urobilo dojem, keď vojde do miestnosti."
Servis: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Port & Tonic s tonikom, ľadom, citrónom a mätou.
Graham's Blend Nº12
Blend Nº12 dostal meno podľa doby zberu hrozna. Zbiera sa o polnoci (číslo 12) v najvyššej nadmorskej výške, aby sa zabezpečila sviežosť. Blend Nº12 predstavuje odklon od portfólia klasických rubínových portských vín. Víno je predovšetkým vyrobené z portugalskej modrej odrody Touriga Nacional. Fermentácia pri nízkej teplote prebieha pomaly, aby sa zachoval primárny, ovocný štýl. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Svieže, ľahké a aromatické portské víno.
„Nie je to prvá vec, na ktorú si v kokteile spomeniete, ale keď sa otvorí, odhalí sa vám,“ vysvetľuje John Rogerson.
Servírovanie: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Midnight Spritz so suchým šumivým vínom, ľadom, jahodou a plátkom pomaranča.
Vinárstvo Graham´s
Graham´s vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu. Graham's bola jednou z prvých spoločností, ktoré investovali do vlastných viníc. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
„Prečo vznikli Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 ? Videli sme potrebu omladiť značku a zaujať mladšiu generáciu zákazníkov,“ hovorí Anthony Symington, senior brand manažér.
Douro bola prvá oficiálne vymedzená vinohradnícka oblasť na svete a patrí do svetového dedičstva UNESCO. Kopcovitý terén ovplyvnený kontinentálnou klímou a riekou Douro. Pôda je tvorená zvetranou bridlicou. Táto členitá pôda uľahčuje infiltráciu dažďovej vody, ako aj prenikanie koreňov viniča do hĺbky, kde majú prístup k vode. Letné teploty nad 40 °C, neuveriteľne nízke množstvo zrážok a dobre odvodnená pôda znamená, že vinič má jedny z najnižších výnosov na svete a prináša vysoko koncentrované hrozno.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






